
Sestavine
- 500 g zamrznjenega graha
- 1 večja solatna kumarica
- šopek drobnjaka
- 2 žlici metine omake (glej recept spodaj)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
Preberite tudi

Njoki malo drugače: 7 idej, ki vedno uspejo
Njoki, svaljki, lulčki ... sami jim dajte ime, mi vam pomagamo z idejami z različnih vetrov.

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Kuhajte z jogurtom: slane jedi, sladice, napitki in več
Jogurt ni le za zajtrk – odkrijte recepte za slane jedi, juhe, sladice, marinade in napitke z jogurtom. Preverite, kaj vse lahko pripravite!
Sestavine
- 500 g zamrznjenega graha
- 1 večja solatna kumarica
- šopek drobnjaka
- 2 žlici metine omake (glej recept spodaj)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
Grah stresemo v skledo, ga prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 10 minut. Nato preverimo, ali je odtaljen, in če je, ga dobro odcedimo. Kumarico operemo, jo vzdolžno razpolovimo in narežemo na rezine. Če je zelo velika in ima velika semena, ji prej odstranimo semena.
Grah stresemo v dovolj veliko skledo in mu dodamo rezine kumarice. Dodamo nasekljan drobnjak, metino omako, kis in olje. Začinimo še s soljo in poprom, dobro premešamo in postrežemo.
Metina omaka
Metino omako naredimo tako, da drobno sesekljamo ¾ skodelice sveže mete in jo v nepregorni skodelici zmešamo z dvema žličkama sladkorja. Vse skupaj prelijemo z 0,6 dl vrele vode in mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo še 1,2 dl belega vinskega kisa in pustimo počivati 15 minut, da se okusi prepojijo. Iz navedenih količin dobimo 2,5 dl omake. Tako pripravljeno omako lahko postrežemo k pečeni jagnjetini ali iz nje pripravimo solatni preliv. Neporabljeno omako lahko napolnimo v čist kozarec in shranimo za največ en teden.