
Sestavine
- 500 g zamrznjenega graha
- 1 večja solatna kumarica
- šopek drobnjaka
- 2 žlici metine omake (glej recept spodaj)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper

'Marry me pasta' - 'Za oženit' dobra jed, pripravljena v vsega pol ure
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Bralka sprašuje: "Ali so pesini listi užitni?"
"Pesini listi so videti zelo privlačni. Doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?"

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.
Sestavine
- 500 g zamrznjenega graha
- 1 večja solatna kumarica
- šopek drobnjaka
- 2 žlici metine omake (glej recept spodaj)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
Grah stresemo v skledo, ga prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 10 minut. Nato preverimo, ali je odtaljen, in če je, ga dobro odcedimo. Kumarico operemo, jo vzdolžno razpolovimo in narežemo na rezine. Če je zelo velika in ima velika semena, ji prej odstranimo semena.
Grah stresemo v dovolj veliko skledo in mu dodamo rezine kumarice. Dodamo nasekljan drobnjak, metino omako, kis in olje. Začinimo še s soljo in poprom, dobro premešamo in postrežemo.
Metina omaka
Metino omako naredimo tako, da drobno sesekljamo ¾ skodelice sveže mete in jo v nepregorni skodelici zmešamo z dvema žličkama sladkorja. Vse skupaj prelijemo z 0,6 dl vrele vode in mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo še 1,2 dl belega vinskega kisa in pustimo počivati 15 minut, da se okusi prepojijo. Iz navedenih količin dobimo 2,5 dl omake. Tako pripravljeno omako lahko postrežemo k pečeni jagnjetini ali iz nje pripravimo solatni preliv. Neporabljeno omako lahko napolnimo v čist kozarec in shranimo za največ en teden.