
Goveji burgerji po brazilsko
Privoščite si izdaten burger s celo mavrico okusnih dodatkov
Goveji burgerji po brazilsko
Privoščite si izdaten burger s celo mavrico okusnih dodatkov

Sestavine
polpeti
- 1 kg mlete govedine
- rastlinsko olje za peko
limetino-avokadova majoneza
- sol
- 4 žlice majoneze
- 1 manjši avokado
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limete
- 16 rezin ementalca
- 8 bombic za burgerje
- mehka solata
omaka čimičuri
- 1 majhen šopek peteršilja
- prgišče lističev origana
- 1 majhen rdeč čili
- 1⁄2 stroka česna
- 1 velika kisla kumarica
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- oljčno olje
- sol in poper
sladko-kisla rožnata čebula
- 2 veliki rdeči čebuli
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
pikantna slanina
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 3–4 žlice omake piri piri ali druge čilijeve omake
- 16 rezin mesnate slanine (npr. hamburške)
čebulni obročki s kuminom
- ščep soli
- 2 veliki čebuli
- 100 g moke
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička blagega čilija v prahu
- mrzla gazirana mineralna voda
- 2 ledeni kocki
- rastlinsko olje za cvrenje
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
polpeti
- 1 kg mlete govedine
- rastlinsko olje za peko
limetino-avokadova majoneza
- sol
- 4 žlice majoneze
- 1 manjši avokado
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limete
- 16 rezin ementalca
- 8 bombic za burgerje
- mehka solata
omaka čimičuri
- 1 majhen šopek peteršilja
- prgišče lističev origana
- 1 majhen rdeč čili
- 1⁄2 stroka česna
- 1 velika kisla kumarica
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- oljčno olje
- sol in poper
sladko-kisla rožnata čebula
- 2 veliki rdeči čebuli
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
pikantna slanina
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 3–4 žlice omake piri piri ali druge čilijeve omake
- 16 rezin mesnate slanine (npr. hamburške)
čebulni obročki s kuminom
- ščep soli
- 2 veliki čebuli
- 100 g moke
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička blagega čilija v prahu
- mrzla gazirana mineralna voda
- 2 ledeni kocki
- rastlinsko olje za cvrenje
Postopek
Za omako čimičuri zelišča, čili, česen in kumarico sesekljamo, nato jih zmeljemo v multipraktiku skupaj s papriko in kisom ter dodamo toliko olja, da dobimo gosto omako. Solimo in popramo.
Za majonezo avokado narežemo na kocke, koriander grobo nasekljamo in oboje zmeljemo v multipraktiku z majonezo in limetinim sokom ter solimo.
Za sladko-kislo čebulo rdeči čebuli narežemo na lističe in zmešamo s sladkorjem, kisom in ščepom soli ter pustimo, da se marinira.
Za slanino zmešamo čilijevo omako in rjavi sladkor. Z mešanico premažemo rezine slanine in jih hrustljavo zapečemo pod žarom v pečici. Prihranimo jih v topli pečici.
Za čebulne obročke čebulo olupimo in ji odstranimo prvo plast. Zmešamo moko, škrob, začimbe in toliko mineralne vode, da nastane gosto tekoče testo, ki se bo oprijelo čebule. Dodamo ledeni kocki in shranimo na hladnem.
Čebuli narežemo na 1 cm debele kolobarje in jih damo v nepregorno skledo. Prelijemo jih z vrelo vodo in dobro premešamo. Nato čebulo odcedimo in osušimo. V cvrtnik nalijemo toliko olja, da je poln le do tretjine, in ga na srednji temperaturi segrejemo do 180 °C ali toliko, da košček kruha, ki ga vržemo vanj, porjavi v 30 sekundah.
Čebulne obročke pomočimo v testo, nato jih previdno položimo v olje in ocvremo, da se temno rjavo obarvajo in zahrustajo. Odcedimo jih na kuhinjskih brisačkah in do uporabe shranimo v toplo pečico.
Meso oblikujemo v 16 polpetov. Segrejemo ploščo žara ali ponev in v njej na malo olja pečemo polpete 3 do 4 minute, nato jih obrnemo, posolimo, obložimo s sirom in pečemo še 3 do 4 minute.
Bombice za burgerje prerežemo in popečemo. Spodnje polovice namažemo z malo avokadove majoneze, obložimo s solato, nanjo položimo prvi polpet s sirom, nato pa slanino, marinirano čebulo, omako čimičuri in še en polpet. Na vrh damo čebulne obročke in še malo avokadove majoneze, pokrijemo z zgornjimi polovicami bombic – in pojemo.