
Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako
Okusno kosilo brez mesa.
Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako
Okusno kosilo brez mesa.

Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 25 g masla
- 125 g moke
- 2 rumenjaka
- 15 g parmezana
- ½ žličke majarona
- sol
- poper
- 1 žlica masla za pretresanje
paradižnikova omaka
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 strt strok česna
- 4 listi bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- malo soli
Preberite tudi

Sirov in čokoladni fondi - popolna spremljava evrovizijskega finala
Pripravite si popoln prigrizek za finale Evrovizije! Imamo recept za sirov in z čokoladni fondi (fondue), ki bosta tako navdušila vaše goste, da bodo peli od zadovoljstva.

10 čokoladnih sladic, ki jih morate vsaj enkrat poskusiti
Od enostavnih klasik do prefinjenih kreacij, izbrali smo deset čokoladnih sladic, ki bi jih morali poskusiti vsaj enkrat v življenju.

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.
Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 25 g masla
- 125 g moke
- 2 rumenjaka
- 15 g parmezana
- ½ žličke majarona
- sol
- poper
- 1 žlica masla za pretresanje
paradižnikova omaka
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 strt strok česna
- 4 listi bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- malo soli
Postopek
Krompir olupimo, skuhamo, vodo odlijemo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Krompir pretlačimo, mu dodamo zmehčano maslo in preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter zgnetemo v bolj mehko testo.
Iz krompirjeve mase z dvema mokrima žlicama izrežemo primerno velike žličnike. Rahlo jih kuhljamo približno 10 minut v vreli osoljeni vodi. Žličnike s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in pretresemo na razpuščenem maslu.
Pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo rahlo prepražimo na segretem oljčnem olju. Naprej dodamo pasiran paradižnik, nato pa še paradižnikovo mezgo in na drobne kocke narezan svež paradižnik. Začinimo s česnom, soljo in sladkorjem ter kuhljamo približno 20 minut. Na koncu primešamo natrgane lističe bazilike. Paradižnikovo omako in krompirjeve žličnike razdelimo na tople krožnike in takoj ponudimo.