Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako

Okusno kosilo brez mesa.

Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako

Okusno kosilo brez mesa.

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

krompirjevo testo

  • 500 g krompirja
  • 25 g masla
  • 125 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 15 g parmezana
  • ½ žličke majarona
  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla za pretresanje

paradižnikova omaka

  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)
  • 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
  • 1 sesekljana srednje velika čebula
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 strt strok česna
  • 4 listi bazilike
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ščepec sladkorja
  • malo soli

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

krompirjevo testo

  • 500 g krompirja
  • 25 g masla
  • 125 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 15 g parmezana
  • ½ žličke majarona
  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla za pretresanje

paradižnikova omaka

  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)
  • 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
  • 1 sesekljana srednje velika čebula
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 strt strok česna
  • 4 listi bazilike
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ščepec sladkorja
  • malo soli

Postopek

1

Krompir olupimo, skuhamo, vodo odlijemo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Krompir pretlačimo, mu dodamo zmehčano maslo in preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter zgnetemo v bolj mehko testo.

2

Iz krompirjeve mase z dvema mokrima žlicama izrežemo primerno velike žličnike. Rahlo jih kuhljamo približno 10 minut v vreli osoljeni vodi. Žličnike s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in pretresemo na razpuščenem maslu.

3

Pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo rahlo prepražimo na segretem oljčnem olju. Naprej dodamo pasiran paradižnik, nato pa še paradižnikovo mezgo in na drobne kocke narezan svež paradižnik. Začinimo s česnom, soljo in sladkorjem ter kuhljamo približno 20 minut. Na koncu primešamo natrgane lističe bazilike. Paradižnikovo omako in krompirjeve žličnike razdelimo na tople krožnike in takoj ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.