
Sestavine
- 500 g zrelih hrušk
- 50 g stopljenega masla
- sok 1 limone
- 1 žlica hruškovega likerja (po želji)
- 75 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 75 g sladkorja
- sol
- 2 razžvrkljani jajci
- maslo za pekač
- 2 žlički marelične marmelade za premaz
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 500 g zrelih hrušk
- 50 g stopljenega masla
- sok 1 limone
- 1 žlica hruškovega likerja (po želji)
- 75 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 75 g sladkorja
- sol
- 2 razžvrkljani jajci
- maslo za pekač
- 2 žlički marelične marmelade za premaz
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške operemo, olupimo in grobo narežemo. Okrogel pekač s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko in ga premažemo z malo masla.
V skledo damo hruške, po želji še liker, in jih prelijemo z limonovim sokom, da ne porjavijo. V drugo skledo presejemo moko in pecilni prašek, dodamo ščepec soli in sladkor. Prelijemo z jajci in vse skupaj zmešamo še s stopljenim in ohlajenim maslom. Na koncu primešamo hruške s tekočino vred. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo približno 50 minut. Z zobotrebcem ali leseno palčko preverimo, ali je kolač pečen. Ko je testo pečeno, palčka, ki jo zabodemo v sredino kolača, ostane čista. Kolač vzamemo iz pečice in ga rahlo ohladimo, preden ga previdno odstranimo iz pekača.
Naredimo še premaz, tako da marelično marmelado zmešamo z eno žlico vode. Nato mešanico pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladek premaz. Z njim premažemo kolač, posujemo ga s sladkorjem v prahu in še toplega postrežemo s sladko smetano.
Nasvet
Če za recept uporabimo zelo zrele hruške, je testo lahko zelo tekoče, zato mu dodajmo še žlico ali dve moke.