
Koprivna juha s praženimi krompirjevimi kockami
Iz zdravilnih kopriv se lahko pripravi tudi okusna juha.
Koprivna juha s praženimi krompirjevimi kockami
Iz zdravilnih kopriv se lahko pripravi tudi okusna juha.

Sestavine
- 100 g koprivnih listov
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- 1 krompir
- 1 žlica olja
- 4 žlice sladke smetane, ko postrežemo
Preberite tudi

Prvi žar: klasične jedi s svežimi idejami za začetek sezone piknikov
Začnite sezono žara s klasiko na nov način: čevapčiči, ražnjiči in zelenjava z drobnimi preobrati za popoln piknik!

Kaj nas nauči: Golaž - 3. del
Razmišljanje o pravilih dobrega golaža in o tem, zakaj zares dober golaž jemo šele tretji dan.

S temi jedmi z žara boste za prvi maj navdušili
Prvi maj povezujemo z žarom, žar pa z mesom. In to s tistimi pravimi, velikimi kosi, ki jih najraje vzamemo kar v roke.
Sestavine
- 100 g koprivnih listov
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- 1 krompir
- 1 žlica olja
- 4 žlice sladke smetane, ko postrežemo
Postopek
Koprivne liste operemo, blanširamo v vreli vodi, na cedilu splaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Šalotko olupimo, drobno narežemo in steklasto zdušimo v kozici na razpuščenem maslu. Dodamo koprivne liste in jih na hitro prepražimo. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo približno 5 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in precedimo v kozico. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
Za krompirjeve kocke olupimo krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo. Prepražimo ga v ponvi na kančku olja in rahlo posolimo.
Koprivno juho nalijemo v jušne krožnike ali skledice, okrasimo z rahlo stepeno sladko smetano, potresemo s krompirjevimi kockami in vročo ponudimo.