© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Francoska solata

Ste vedeli, da je francoska solata v resnici ruska?

Francoska solata

Ste vedeli, da je francoska solata v resnici ruska?

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
12-21-str.-46-scaled_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 300 g korenja
  • 250 g graha
  • 300 g kislih kumaric
  • sol
  • beli poper

majoneza

  • 1 rumenjak
  • ½ žličke gorčice
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • malo soli
  • malo belega popra
  • 2–2,5 dl olja
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 300 g korenja
  • 250 g graha
  • 300 g kislih kumaric
  • sol
  • beli poper

majoneza

  • 1 rumenjak
  • ½ žličke gorčice
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • malo soli
  • malo belega popra
  • 2–2,5 dl olja

Postopek

1

Krompir operemo, damo v hladno vodo, pristavimo, solimo in skuhamo. Kuhanega hladimo, olupimo in narežemo na kocke velikosti graha. Korenček ostrgamo, narežemo na majhne kocke in skuhamo v osoljeni vodi. Ločeno skuhamo še grah. Kisle kumarice narežemo na majhne kocke.

2

Pripravimo majonezo. Rumenjak v visoki ozki posodi s paličnim mešalnikom zmešamo z gorčico, limonovim sokom in malo soli ter belega popra. Postopoma v tankem curku dolivamo olje in nenehno mešamo, da se majoneza zgosti.

francoska solata 3
3

Narezano zelenjavo preložimo v skledo, dodamo majonezo in nežno premešamo. Po želji dodamo še malo soli in belega popra ter nekaj limonovega soka.

francoska solata 6

Nasvet

Vsa zelenjava v francoski solati mora biti narezana na velikost graha. V to solato lahko narežemo tudi trdo kuhano jajce ali kislo jabolko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.