
Francoska solata
Ste vedeli, da je francoska solata v resnici ruska?
Francoska solata
Ste vedeli, da je francoska solata v resnici ruska?

Sestavine
- 400 g krompirja
- 300 g korenja
- 250 g graha
- 300 g kislih kumaric
- sol
- beli poper
majoneza
- 1 rumenjak
- ½ žličke gorčice
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo soli
- malo belega popra
- 2–2,5 dl olja

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
- 400 g krompirja
- 300 g korenja
- 250 g graha
- 300 g kislih kumaric
- sol
- beli poper
majoneza
- 1 rumenjak
- ½ žličke gorčice
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo soli
- malo belega popra
- 2–2,5 dl olja
Postopek
Krompir operemo, damo v hladno vodo, pristavimo, solimo in skuhamo. Kuhanega hladimo, olupimo in narežemo na kocke velikosti graha. Korenček ostrgamo, narežemo na majhne kocke in skuhamo v osoljeni vodi. Ločeno skuhamo še grah. Kisle kumarice narežemo na majhne kocke.
Pripravimo majonezo. Rumenjak v visoki ozki posodi s paličnim mešalnikom zmešamo z gorčico, limonovim sokom in malo soli ter belega popra. Postopoma v tankem curku dolivamo olje in nenehno mešamo, da se majoneza zgosti.

Narezano zelenjavo preložimo v skledo, dodamo majonezo in nežno premešamo. Po želji dodamo še malo soli in belega popra ter nekaj limonovega soka.

Nasvet
Vsa zelenjava v francoski solati mora biti narezana na velikost graha. V to solato lahko narežemo tudi trdo kuhano jajce ali kislo jabolko.