© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hobotnica pod peko

Hobotnica pod peko

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4–5 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
shutterstock_566196481

Sestavine

  • 1,2–1,5 kg hobotnice
  • 1 kg krompirja
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 dl belega vina
  • nasekljan peteršilj
recept na preizkusnji narastek ajda.jpg

Okus tradicije: narastek iz ajdove kaše z orehi

Ajdov narastek z orehi je jed, ki nas popelje v preteklost, v čas, ko je bila preprosta ajdova kaša osnova vsakodnevne prehrane. Je izvrstna izbira za vse, ki želite okusiti bogato dediščino slovenskih jedi, ob tem pa uživati ​​v zdravih in naravnih sestavinah.

Sestavine

  • 1,2–1,5 kg hobotnice
  • 1 kg krompirja
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 dl belega vina
  • nasekljan peteršilj

Postopek

1

Očiščeno hobotnico (najboljša je, če je bila predhodno zamrznjena), damo v lonec, dolijemo kanček vode, pokrijemo, zavremo in kuhamo 10 minut. Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Hobotnico odcedimo in jo po želji narežemo na več kosov ali pa pustimo celo. Krompir in hobotnico razporedimo v pekač, polijemo z oljčnim oljem, posolimo in premešamo.

2

Pekač pokrijemo ter zagrnemo z žerjavico in vročim pepelom. Po 40 minutah peko odkrijemo in dodamo strt česen, vejice rožmarina in pol kozarca belega vina. Peko spet pokrijemo, zagrnemo z žerjavico in pečemo še 20 minut.

Nasvet

To jed lahko pripravimo tudi v pečici, pečemo jo 45 do 50 minut na 200 °C. Med krompir lahko damo tudi na velike kose narezano čebulo in na rezine narezano limono.

Priljubljeni recepti

Testenine karbonara z bučkami

Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato

30 min
Enostavno

Zvitek s kapucinko

Zoper utrujenost in kot pomoč zaščiti pred soncem

Enostavno

Bučni njoki z žajbljem

2 h 10 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.