
Hobotnica pod peko
Hobotnica pod peko

Sestavine
- 1,2–1,5 kg hobotnice
- 1 kg krompirja
- 1 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- 3 stroki česna
- 2 vejici rožmarina
- 1 dl belega vina
- nasekljan peteršilj

Okus tradicije: narastek iz ajdove kaše z orehi
Ajdov narastek z orehi je jed, ki nas popelje v preteklost, v čas, ko je bila preprosta ajdova kaša osnova vsakodnevne prehrane. Je izvrstna izbira za vse, ki želite okusiti bogato dediščino slovenskih jedi, ob tem pa uživati v zdravih in naravnih sestavinah.

Prikličite poletje s kozarcem domače sangrije
Ko si zaželimo, da bi poletje trajalo vsaj še malo dlje, dvignemo kozarec sangrije in si privoščimo trenutek brezskrbnosti. Olé!

Pomežik jeseni: orehove rezine z jabolčnim nadev
Tole je sladek pomežik jeseni. Le kdo se ne bi veselil ... slastnih orehovih rezin z jabolki namreč.
Sestavine
- 1,2–1,5 kg hobotnice
- 1 kg krompirja
- 1 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- 3 stroki česna
- 2 vejici rožmarina
- 1 dl belega vina
- nasekljan peteršilj
Postopek
Očiščeno hobotnico (najboljša je, če je bila predhodno zamrznjena), damo v lonec, dolijemo kanček vode, pokrijemo, zavremo in kuhamo 10 minut. Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Hobotnico odcedimo in jo po želji narežemo na več kosov ali pa pustimo celo. Krompir in hobotnico razporedimo v pekač, polijemo z oljčnim oljem, posolimo in premešamo.
Pekač pokrijemo ter zagrnemo z žerjavico in vročim pepelom. Po 40 minutah peko odkrijemo in dodamo strt česen, vejice rožmarina in pol kozarca belega vina. Peko spet pokrijemo, zagrnemo z žerjavico in pečemo še 20 minut.
Nasvet
To jed lahko pripravimo tudi v pečici, pečemo jo 45 do 50 minut na 200 °C. Med krompir lahko damo tudi na velike kose narezano čebulo in na rezine narezano limono.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine karbonara z bučkami
Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato