
Juha iz pečenega sladkega krompirja in korenja
Juha iz pečenega sladkega krompirja in korenja

Sestavine
- 500 g sladkega krompirja
- 300 g korenja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane in še malo, ko postrežemo
- sol
- črni poper

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 500 g sladkega krompirja
- 300 g korenja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane in še malo, ko postrežemo
- sol
- črni poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Sladki krompir in korenje olupimo ter narežemo na kose. Damo ju v velik pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Postavimo v pečico in pečemo 25 do 30 minut, da zelenjava karamelizira in se zmehča.
Medtem damo v globoko kozico preostalo olje in na njem pražimo sesekljano čebulo 10 minut, da se zmehča. Dodamo strt česen in mešamo 1 minuto, nato dodamo jušno osnovo. Nežno kuhamo 5 do 10 minut, da je čebula zelo mehka.
Ko je zelenjava pečena, jo pustimo, da se malo ohladi, nato jo dodamo v kozico z juho in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Vmešamo kislo smetano in nameljemo obilo črnega popra.