© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje


Lara Jelen
23. 12. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.

jernej-fonda
Andrej Križ
»To je tudi zame čaroben del leta, ki ga rad preživim v krogu družine. Hrana je takrat srce doma, vsaka začimba ima pomen, vsaki jedi se posebej posvetim.«

Božična in novoletna večerja sta, če ju pripravljamo sami, vrhunec kulinaričnega ustvarjanja. Takrat si res ne želimo, da bi šlo karkoli narobe, predvsem pa upamo na navdušenje jedcev. Če ste slučajno še vedno brez idej, kaj na mizo postaviti tokrat, imamo za vas dobro novico. Priskrbeli smo vam izvrstne recepte chefa Jerneja Fonde iz Hiše Lisjak, kjer v prekrasnem ambientu strežejo nadvse okusno hrano, ki je zlepa ne pozabiš.

Jedi, s katerimi ne morete zgrešiti

V Hiši Lisjak je v času našega obiska vse dišalo po toplini, spominih, domačih okusih – po božiču. Glavni chef Jernej Fonda nam je dovolil pokukati skozi vrata kuhinje, kjer načrtujejo praznične krožnike za prednovoletna srečanja in novoletni ples.

Jernej je mojster sodobne interpretacije tradicije. Čeprav zelo mlad, rad prepleta tradicijo, lokalne sestavine in domačnost ter z nekaj sodobnimi tehnikami jedem dodaja drznost. V kuhinji je njegova desna roka kuhar Tilen Prišlič, menije pa mesece vnaprej načrtujejo skupaj z izkušenim gostujočim chefom Dejanom Mastnakom.

jernej-fonda
Andrej Križ
Jernej Fonda

Dobavitelji oddaljeni manj kot 10 kilometrov

Pred začetkom načrtovanja prazničnih jedi pri lokalnih dobaviteljih preverijo dosegljivost sestavin – mesa, sira, količinsko zmožnost peke domačega kruha ..., pripoveduje Jernej. »Večina dobaviteljev je od naše kuhinje oddaljena do 10 kilometrov, s čimer si zagotovimo sveže, kakovostne in sezonske surovine. Ker so transportne poti krajše, živila ohranijo več hranilnih vrednosti, boljša je njihova sledljivost, gostje pa tak pristop zelo cenijo in pretapljajo v zvestobo našim dogodkom.« 

Tak pristop ima prednosti tudi za vsako domačo kuhinjo. Lokalni hrani lahko zaupamo, z njo podpiramo domače gospodarstvo, cene surovin dolgoročno in ob rednih nakupih postanejo stabilnejše, lažje prilagodimo tudi jedilnik in poskrbimo, da je na krožniku kakovostna sezonska hrana.

Preberite še

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 23. december 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_51.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.