Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Božična in novoletna večerja sta, če ju pripravljamo sami, vrhunec kulinaričnega ustvarjanja. Takrat si res ne želimo, da bi šlo karkoli narobe, predvsem pa upamo na navdušenje jedcev. Če ste slučajno še vedno brez idej, kaj na mizo postaviti tokrat, imamo za vas dobro novico. Priskrbeli smo vam izvrstne recepte chefa Jerneja Fonde iz Hiše Lisjak, kjer v prekrasnem ambientu strežejo nadvse okusno hrano, ki je zlepa ne pozabiš.
Jedi, s katerimi ne morete zgrešiti
V Hiši Lisjak je v času našega obiska vse dišalo po toplini, spominih, domačih okusih – po božiču. Glavni chef Jernej Fonda nam je dovolil pokukati skozi vrata kuhinje, kjer načrtujejo praznične krožnike za prednovoletna srečanja in novoletni ples.
Jernej je mojster sodobne interpretacije tradicije. Čeprav zelo mlad, rad prepleta tradicijo, lokalne sestavine in domačnost ter z nekaj sodobnimi tehnikami jedem dodaja drznost. V kuhinji je njegova desna roka kuhar Tilen Prišlič, menije pa mesece vnaprej načrtujejo skupaj z izkušenim gostujočim chefom Dejanom Mastnakom.
Dobavitelji oddaljeni manj kot 10 kilometrov
Pred začetkom načrtovanja prazničnih jedi pri lokalnih dobaviteljih preverijo dosegljivost sestavin – mesa, sira, količinsko zmožnost peke domačega kruha ..., pripoveduje Jernej. »Večina dobaviteljev je od naše kuhinje oddaljena do 10 kilometrov, s čimer si zagotovimo sveže, kakovostne in sezonske surovine. Ker so transportne poti krajše, živila ohranijo več hranilnih vrednosti, boljša je njihova sledljivost, gostje pa tak pristop zelo cenijo in pretapljajo v zvestobo našim dogodkom.«
Tak pristop ima prednosti tudi za vsako domačo kuhinjo. Lokalni hrani lahko zaupamo, z njo podpiramo domače gospodarstvo, cene surovin dolgoročno in ob rednih nakupih postanejo stabilnejše, lažje prilagodimo tudi jedilnik in poskrbimo, da je na krožniku kakovostna sezonska hrana.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 23. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se