
Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki
Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda
Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki
Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda

Sestavine
- 5 dl mleka
- 2 manjši cimetovi palčki
- 6 strtih strokov kardamoma
- 2 sočni, sladki jabolki
- 200 g ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g grobo narezanih ameriških orehov (pekanov)
- 300 g robidnic
ko postrežemo
- mleko ali jogurt
- javorov sirup
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 5 dl mleka
- 2 manjši cimetovi palčki
- 6 strtih strokov kardamoma
- 2 sočni, sladki jabolki
- 200 g ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g grobo narezanih ameriških orehov (pekanov)
- 300 g robidnic
ko postrežemo
- mleko ali jogurt
- javorov sirup
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Jabolki olupimo, jima odstranimo peščišče in narežemo na 1 cm velike kocke. Z malo vode jih zavremo v kozici in kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo. V drugi kozici nežno zavremo mleko z začimbami, ga kuhamo 10 do 12 minut, nato odstavimo in pustimo, da se prepaja vsaj 15 minut. Začimbe odstranimo in zavržemo.
V veliki skledi grobo pretlačimo jabolka, da dobimo čežano, nato primešamo mleko, kosmiče, razžvrkljano jajce, vaniljo, pecilni prašek, ameriške orehe in robidnice.
Mešanico naložimo v pekač ali drugo nepregorno posodo in pečemo 30 do 35 minut, da je v sredini zelo vroča. Postrežemo z mlekom ali jogurtom in javorovim sirupom.