
Dvojna čokoladna torta
Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado
Dvojna čokoladna torta
Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado

Sestavine
- 400 g masla
- 200 g jedilne čokolade
- 700 g moke
- 800 g sladkorja
- 100 g kakava v prahu
- 2 žlički sode bikarbone
- 4 večja jajca
- 4 dl pinjenca
- sol
- maslo za modla premera 20 in 15 cm
nadev in okras
- 400 g bele čokolade
- 550 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
- pribl. 200 g velikih belih čokoladnih gumbkov ali bombonov za okras
- po želji manjši cvetlični šopek in okrasni trak
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 400 g masla
- 200 g jedilne čokolade
- 700 g moke
- 800 g sladkorja
- 100 g kakava v prahu
- 2 žlički sode bikarbone
- 4 večja jajca
- 4 dl pinjenca
- sol
- maslo za modla premera 20 in 15 cm
nadev in okras
- 400 g bele čokolade
- 550 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
- pribl. 200 g velikih belih čokoladnih gumbkov ali bombonov za okras
- po želji manjši cvetlični šopek in okrasni trak
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da malo papirja gleda čez rob modla.
V kotličku zavremo vodo. V kozico damo polovico masla in čokolade ter med stalnim mešanjem nežno segrevamo. V veliki skledi premešamo polovico moke, sladkorja, kakava in sode. Dodamo še ščepec soli. Stepemo še dve jajci in ju zmešamo z 2 dl pinjenca. Nato oboje mokre sestavine dodamo k suhim. Prelijemo z 1,5 dl vrele vode in z električnim mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Razdelimo ga v pripravljena modla in pečemo 40 do 45 minut. Če pečemo enega na srednjem vodilu, drugega pa na spodnjem, po 30 minutah peke modla v pečici zamenjamo; biskvit v manjšem modlu bi moral po 40 minutah peke biti pečen. To preizkusimo z leseno palčko, ki jo zapičimo v pečen biskvit, in če ostane čista, je biskvit pečen. Biskvita ohladimo v modlih.
Nato postopek ponovimo s preostalo polovico sestavin. Speči moramo 2 biskvita premera 20 cm in 2 biskvita premera 15 cm.
Za nadev in okras nad soparo počasi raztopimo belo čokolado. Maslo in sladkor stepemo, nato pa vmešamo v belo čokolado. Ko se vsi 4 biskviti ohladijo, vsakega prerežemo na pol. Vsako plast premažemo z malo kreme in spet sestavimo, da dobimo 2 torti. Večjo položimo na servirni pladenj in jo po vrhu premažemo še z malo kreme. Nanjo položimo manjšo torto in obe s paletnim nožem premažemo s preostalo kremo. Torto okrasimo s čokoladnimi gumbi ali bomboni. Če želimo, jo lahko okrasimo še s cvetličnim šopkom iz vrtnic, katerih stebla zavijemo v vlažno kuhinjsko brisačo in ovijemo s kuhinjsko folijo ter povežemo z malo okrasnega traku.
Nasvet
Biskvita lahko spečemo tudi prej, ju zavijemo v kuhinjsko folijo in zamrznemo do enega meseca. Pred uporabo ju čez noč odmrzujemo na sobni temperaturi. Če ju spečemo do 2 dni prej, ju zavita shranimo le v hladnem in temnem prostoru. Tudi masleno kremo lahko pripravimo kakšen teden prej. Shranimo jo v hladilniku, pred uporabo pa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Sestavljena in okrašena torta lahko en dan počaka v temnem prostoru, vendar ne v hladilniku.