
Fina torta z lešnikovo meringo
Ta torta bo najslajša izbira za jesenske rojstnodnevne zabave
Fina torta z lešnikovo meringo
Ta torta bo najslajša izbira za jesenske rojstnodnevne zabave

Sestavine
- 200 g lešnikov
- 25 g sladkorja v prahu
- 6 beljakov
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- ½ žličke belega vinskega kisa
- 200 g jedilne čokolade
- 4 dl sladke smetane (čim bolj goste, z veliko maščobe)
- 200 g malin
- maslo za modla

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.

Želite prihraniti čas v kuhinji? Potem pripravite te jedi!
Kako preživeti manj časa za štedilnikom, a kljub temu jesti okusno in uravnoteženo? Z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem!
Sestavine
- 200 g lešnikov
- 25 g sladkorja v prahu
- 6 beljakov
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- ½ žličke belega vinskega kisa
- 200 g jedilne čokolade
- 4 dl sladke smetane (čim bolj goste, z veliko maščobe)
- 200 g malin
- maslo za modla
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod dveh modlov za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Lešnike in sladkor v prahu drobno zmeljemo v multipraktiku. Beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo polovico rjavega sladkorja in spet čvrsto stepemo, nato ponovimo s preostalim sladkorjem. Nežno vmešamo vaniljevo aromo, kis in mlete lešnike, da se sestavine dobro povežejo. Maso razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut, da je površina meringe čvrsta na dotik. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v modlih na kuhinjski mrežici. Meringa je zelo krhka in lahko razpoka, a s tem ni nič narobe.
Medtem ko se meringa ohlaja, pripravimo čokoladno kremo. Čokolado nasekljamo in stopimo v vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri narahlo vre voda), nato jo odstavimo. Pustimo, da se malo ohladi, nato vmešamo smetano in postavimo na hladno, da se učvrsti.
Ohlajeno meringo previdno vzamemo iz modlov in eno plast položimo na servirni krožnik. Polovico malin rahlo potlačimo z vilicami. Prvo plast meringe s paletnim nožem premažemo s polovico čokoladne kreme in obložimo z malinami. Nanje položimo drugo plast meringe, premažemo s preostalo čokoladno kremo in okrasimo s preostalimi (celimi) malinami. Do postrežbe postavimo v hladilnik.