
Kaj boste skuhali danes?
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.

Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper


Okus morja v jesenskih dneh: recepte popestrite z olivami
Nismo se še čisto pripravljeni posloviti od morja za letos, kajne? Naj nas nanj v teh dneh spomnijo olive, zaklad Sredozemlja. Z njimi lahko popestrimo marsikatero jed.

Kdaj ste si nazadnje privoščili jetrca?
Kdor jih ima rad, jih ne more prehvaliti, kdor jih ne mara, pa jih niti videti ne more. Jetrca so bila včasih pogosta jed na naših mizah – naj bo spet tako.
Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Bučo operemo, ji odrežemo vrhnji del s pecljem in ji odstranimo semena ter vlakna. Položimo jo na pekač, v kozico pa damo smetano, mleko, česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, in skoraj ves timijan. Vse segrejemo, solimo in popramo ter še vroče vlijemo v bučo. Primešamo 50 g parmezana in pokrijemo z vrhnjim delom s pecljem.
Bučo pečemo uro in pol, nato jo vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Pokrov buče odstranimo, omako začinimo s poprom, dodamo še preostali parmezan in pečemo še 15 minut. Nato posujemo s preostalimi timijanovimi lističi. Meso buče z žlico postrgamo na krožnike in dodamo še kremno sirovo omako. Postrežemo kot prilogo perutnini.
Nasvet
Če se bojite, da bi buča med peko počila in bi omaka stekla iz nje, jo pred peko ovijte z aluminijasto folijo. Tako pečeno bučo lahko pripravimo tudi kot porcijsko jed, če zanjo uporabimo buče majhnih sort.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sadna solata z orehi
Cheesecake z muskovadom, lešniki in robidnicami
Je ostalo še kaj prostora za slasten cheesecake?