
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.

Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Bučo operemo, ji odrežemo vrhnji del s pecljem in ji odstranimo semena ter vlakna. Položimo jo na pekač, v kozico pa damo smetano, mleko, česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, in skoraj ves timijan. Vse segrejemo, solimo in popramo ter še vroče vlijemo v bučo. Primešamo 50 g parmezana in pokrijemo z vrhnjim delom s pecljem.
Bučo pečemo uro in pol, nato jo vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Pokrov buče odstranimo, omako začinimo s poprom, dodamo še preostali parmezan in pečemo še 15 minut. Nato posujemo s preostalimi timijanovimi lističi. Meso buče z žlico postrgamo na krožnike in dodamo še kremno sirovo omako. Postrežemo kot prilogo perutnini.
Nasvet
Če se bojite, da bi buča med peko počila in bi omaka stekla iz nje, jo pred peko ovijte z aluminijasto folijo. Tako pečeno bučo lahko pripravimo tudi kot porcijsko jed, če zanjo uporabimo buče majhnih sort.