
Ramstek s pestom iz lešnikov, vodne kreše in čilija
Ta ramstek bo odlična izbira za vašega najljubšega mesojedca
Ramstek s pestom iz lešnikov, vodne kreše in čilija
Ta ramstek bo odlična izbira za vašega najljubšega mesojedca

Sestavine
- 50 g blanširanih lešnikov
- 1 rdeč čili
- 85 g vodne kreše
- 1 ½ žlice oljčnega olja in še malo za peko
- 1 žlica balzamičnega kisa in še 2 žlički za pokapanje
- 2 ramsteka po pribl. 150 g
- sol in poper
- krompirjev pire s pečenim česnom za prilogo
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 50 g blanširanih lešnikov
- 1 rdeč čili
- 85 g vodne kreše
- 1 ½ žlice oljčnega olja in še malo za peko
- 1 žlica balzamičnega kisa in še 2 žlički za pokapanje
- 2 ramsteka po pribl. 150 g
- sol in poper
- krompirjev pire s pečenim česnom za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Lešnike razporedimo na pekač in postavimo v pečico za 10 minut, da se spražijo (istočasno lahko spečemo tudi česen za krompirjev pire, glej recept spodaj). Ko se lešniki nekoliko ohladijo, jih podrgnemo s kuhinjsko krpo, da odstranimo rjavo kožico. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Ohlajene lešnike, čili, 50 g kreše, 1 ½ žlice oljčnega olja, 1 žlico balzamičnega kisa ter malo soli in popra damo v multipraktik in drobno zmeljemo. Mešanica ne sme biti pregladka, oreški morajo ohraniti nekaj teksture.
Rebrasto ponev močno segrejemo. Steaka namažemo z malo olja in solimo po obeh straneh. Pečemo ju po 2 minuti na vsaki strani za manj pečeno oz. medium rare (ali po 3 minute za srednje pečeno oz. medium ali 4 minute za prepečeno oz. well done). Preložimo na krožnik in pustimo počivati 5 minut. Morebitne sokove od pečenja primešamo pestu, škoda bi jih bilo zavreči. 3. Postrežemo tako, da na dva krožnika razdelimo krompirjev pire s pečenim česnom, ga obložimo z malo kreše, na vrh pa položimo steaka. Vsak steak obložimo z veliko žlico pesta in pokapamo s preostalim balzamičnim kisom.
Nasvet
Za peko v rebrasti ponvi vedno naoljimo meso (in zelenjavo), ne pa ponve. Tako ne bo odvečne maščobe, ki bi kapljala med rebra ponve in se žgala in dimila, poleg tega pa bi pokvarila okus.
Nasvet
Krompirjev pire s pečenim česnom
Pečico segrejemo na 180 °C. 3 velike neolupljene stroke česna damo na plitev pekač in pečemo 20 do 30 minut, da se kožice rumeno obarvajo in razpokajo. Medtem 400 g olupljenega in na kose narezanega krompirja v osoljenem kropu kuhamo 15 do 20 minut, da je mehak. Odcedimo ga in pretlačimo s 85 g masla in 3 žlicami mleka, solimo in popramo. Česen stisnemo iz kožic in ga vmešamo v pire.
Nasvet
Izbira mesa
Če kupimo meso, ki je zorelo vsaj 21 dni, bo imelo intenzivnejši okus in bo mehkejše. Poiščimo steake, pri katerih je maščoba malce rumenkasta, kar je znak, da se je govedo paslo in ga niso krmili z žiti. Tudi to zagotavlja bogatejši okus. Meso mora biti tudi lepo marmorirano, da bo sočno in okusno.