
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom

Sestavine
ratatuj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
- 2 bučki
- 350 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- nekaj vejic bazilike
- sol
- poper
za lososa
- 4 lososovi fileji brez kože
- 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
- 20 g svežih krušnih drobtin
- 20 g pinjol
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
ratatuj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
- 2 bučki
- 350 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- nekaj vejic bazilike
- sol
- poper
za lososa
- 4 lososovi fileji brez kože
- 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
- 20 g svežih krušnih drobtin
- 20 g pinjol
Postopek
Jajčevec narežemo na kocke, paprike očistimo semen in narežemo na večje kose. Bučki po dolgem narežemo na četrtine, te pa še na 5-centimetrske kose. Česen olupimo in narežemo na lističe. Liste bazilike nasekljamo, nekaj pa jih pustimo celih za okras.
V ponvi segrejemo olje, dodamo jajčevec in ga ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, da se začne mehčati in dobivati barvo. Dodamo česen in mešamo še nekaj sekund, nato dodamo paprike, bučke, pretlačen paradižnik, jušno osnovo in polovico nasekljane bazilike. Solimo in popramo, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se zelenjava skuha, vendar je še čvrsta. Vmešamo preostalo nasekljano baziliko in zelenjavo razdelimo v 4 ognjevarne posodice.
Pečico segrejemo na 200 °C. Kremni sir stepemo. V krožniku zmešamo drobtine in pinjole. Lososove fileje rahlo solimo in po vrhu premažemo s sirom. S premazano stranjo jih položimo na drobtine, da se oprimejo sira. Nato jih položimo na zelenjavni ragu in v pečici pečemo 15 minut.