
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!

Sestavine
- 1,5 kg svinjine od plečeta, zvite in povezane z vrvico
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička kuminovih semen
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 1 rdeča paprika
- 1,2 kg krompirja
- 1 glava ohrovta
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 1,5 kg svinjine od plečeta, zvite in povezane z vrvico
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička kuminovih semen
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 1 rdeča paprika
- 1,2 kg krompirja
- 1 glava ohrovta
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo, rdeči papriki odstranimo semena in jo narežemo na večje kose. Pečico segrejemo na 160 °C. Svinjino nasolimo. V globokem pekaču s pokrovom segrejemo žlico olja in na njem z vseh strani popečemo svinjino (približno 10 minut). Odstranimo odvečno maščobo in v pekač dodamo čebulo. Pražimo jo 5 minut, da se zmehča, nato dodamo mleto papriko, kumino in čili. Dobro premešamo, pretresemo, dodamo sesekljan paradižnik, narezano papriko in vlijemo 4 dl vode. Pekač pokrijemo in postavimo za 3 ure v pečico. Po treh urah pečenko odkrijemo in jo pečemo še pol ure.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in v vreli slani vodi kuhamo 15 minut. Odcedimo ga in dodamo v pekač k mesu. Pečemo še 5 minut. Če je omaka preveč vodena, meso odstranimo in omako pokuhamo, da se zgosti. Solimo jo po okusu.
Ohrovtovo glavo očistimo, razrežemo na četrtine in odstranimo stržen. Liste narežemo na rezance. V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo ohrovt. Eno minuto ga pražimo, nato dodamo 3 žlice vode, malo solimo, pokrijemo in kuhamo 10 minut, da se zmehča.
Meso narežemo na rezine in ga postrežemo z omako, krompirjem in dušenim ohrovtom. Na vsak krožnik dodamo še žlico kisle smetane.
Nasvet
Pečenke je verjetno več kot za štiri osebe, vendar tudi pozneje tekne kot odličen hladen prigrizek.