Kaj boste skuhali danes?
Svinjska pečenka s porom
Ta svinjska pečenka bo potešila vaše želodčke.
Svinjska pečenka s porom
Ta svinjska pečenka bo potešila vaše želodčke.
Sestavine
- 1 kg svinjskega plečeta brez kosti
- 6 lovorovih listov
- 2 narezana stroka česna
- šopek timijana
- 30 g masla
- sončnično olje
- 2 čebuli
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 manjši pori
- 2,5 dl belega vina
- sol
- poper
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1 kg svinjskega plečeta brez kosti
- 6 lovorovih listov
- 2 narezana stroka česna
- šopek timijana
- 30 g masla
- sončnično olje
- 2 čebuli
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 manjši pori
- 2,5 dl belega vina
- sol
- poper
Postopek
Čebuli olupimo in narežemo na krhlje. Por očistimo in svetlejše dele razrežemo na 3 dele. Pečico segrejemo na 180 ˚C. Meso solimo in nanj razporedimo 4 lovorove liste, česen in polovico timijanovih vejic, nato ga trdno zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico.
V pekaču ali veliki nepregorni kozici segrejemo maslo in eno žlico olja. Nanj položimo svinjino in jo 10 minut pečemo, da porjavi z vseh strani. Dodamo čebulo in pečemo še 5 minut, da se začne mehčati. Dodamo brinove jagode, posujemo s sladkorjem in prelijemo s kisom. Kuhljamo nekaj sekund, nato v pekač razporedimo še por, preostale lovorove liste in timijan. Zalijemo z vinom in damo v pečico ter pečemo uro in pol do ure in tričetrt, da se meso zmehča. Pečeno meso vzamemo iz pekača in položimo na kuhinjsko desko.
Zelenjavo, ki je ostala v pekaču, še malo začinimo s soljo in poprom, nato jo s penovko poberemo iz pekača in damo v servirno skledo. Omako, ki je ostala v pekaču, pokusimo, in če je premalo močnega okusa, jo malo zreduciramo. Meso narežemo na rezine, postrežemo z zelenjavo in omako iz omačnice.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skuše na žaru s prelivom iz ingverja, čilija in limete
Skuše so krasne modre ribe, ki pa potrebujejo nekaj kisline, da zasijejo. Odlične so na žaru - naj bodo tokrat z azijskim pridihom.
Lubenični sladoled na palčki
Sladka in zdrava osvežitev za poletne dni - sladoled iz lubenice in kivija.