
Domači prijatelj
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.
Domači prijatelj
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.

Sestavine
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mešanice začimb za medenjake
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (razžvrkljana)
- grobo naribana lupinica 1 pomaranče
- 85 g rozin
- 85 g suhih češenj
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g nesoljenih oluščenih pistacij
- moka za valjanje
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Na kaj paziti pri pripravi domače šabese?
Na robovih gozdov je že začel cveteti bezeg, zato je čas za domačo šabeso. Pri pripravi tega okusnega bezgovega napitka velja upoštevati nekaj ključnih napotkov, da bo šabesa res okusna in varna za uživanje.
Sestavine
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mešanice začimb za medenjake
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (razžvrkljana)
- grobo naribana lupinica 1 pomaranče
- 85 g rozin
- 85 g suhih češenj
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g nesoljenih oluščenih pistacij
- moka za valjanje
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, mešanico začimb in sladkor damo v veliko skledo in dobro premešamo. Vmešamo razžvrkljana jajca in pomarančno lupino ter mešamo, dokler ne začnejo nastajati grudice, nato testo zgnetemo z rokami. Sprva bo videti suho, a ga gnetemo toliko časa, da ni več sledi moke. Dodamo suho sadje in oreške ter jih enakomerno vgnetemo v testo.
Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na 4 dele. Z lahno pomokanimi rokami vsak kos testa povaljamo v približno 30 cm dolg svaljek. Na vsak pekač položimo po dva svaljka, med njima naj bo precej prostora. Pečemo 25 do 30 minut, da testo naraste, se razleze in je čvrsto, a še vedno svetlo. Pecivo vzamemo iz pečice, odluščimo papir in ga za nekaj minut položimo na kuhinjsko rešetko, da se malo ohladi – toliko, da ga lahko primemo z rokami. Temperaturo v pečici znižamo na 140 °C.
Pecivo z nazobčanim nožem diagonalno narežemo na rezine, debele priboližno 1 cm, ki jih z odrezano stranjo polagamo na pekača. (Zdaj lahko piškote ohladimo in jih na pekačih zamrznemo, nato pa jih preložimo v vrečke za zamrzovanje in jih za največ 2 meseca shranimo v zamrzovalnik.)
Piškote pečemo še 15 minut (oziroma 20 minut, če so bili zamrznjeni), nato jih obrnemo in pečemo še 15 minut, da se posušijo in zlato obarvajo. Preložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se do konca ohladijo, nato jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.