
Cvetača v krompirjevi srajčki s holandsko zeliščno omako
Primerna kot samostojna jed ali prikuha.
Cvetača v krompirjevi srajčki s holandsko zeliščno omako
Primerna kot samostojna jed ali prikuha.

Sestavine
- 600 g cvetačnih cvetkov (čvrsto kuhanih in ohlajenih)
- sol
- poper
- moka za pomokanje
- muškatni orešek
- 2 debela surova olupljena krompirja
- olje za cvrenje
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 1 jajce
- 2 žlici jedilnega škroba
- 100 g mesnate slanine po želji
holandska zeliščna omaka
- (za pribl. 2,5 dl omake)
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 0,5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žličke soli
- sok ½ limone
- 2 žlici drobno narezanih svežih zelišč

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 600 g cvetačnih cvetkov (čvrsto kuhanih in ohlajenih)
- sol
- poper
- moka za pomokanje
- muškatni orešek
- 2 debela surova olupljena krompirja
- olje za cvrenje
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 1 jajce
- 2 žlici jedilnega škroba
- 100 g mesnate slanine po želji
holandska zeliščna omaka
- (za pribl. 2,5 dl omake)
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 0,5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žličke soli
- sok ½ limone
- 2 žlici drobno narezanih svežih zelišč
Postopek
Najprej pripravimo kuhano maslo za holandsko omako. Surovo maslo raztopimo in ga segrejemo na približno 40 °C; peno posnamemo, maslo precedimo in počakamo, da se naredi usedlina. Čisto kuhano maslo odlijemo; usedlino zavržemo.
V kotliček za stepanje damo oba rumenjaka, vodo in jušno osnovo ter sol in limonov sok. Nad paro penasto stepemo, nato pa med stalnim mešanjem počasi dolivamo čisto maslo in vse skupaj stepemo v gosto omako. Na koncu vmešamo še zelišča in omako po okusu začinimo.
Krompirjevo testo pripravimo tako, da 500 g v lupini kuhanega in nato olupljenega krompirja drobno naribamo, dodamo jajce, jedilni škrob, po želji še kockice slanine in premešamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom in vse skupaj dobro pregnetemo.
Dva surova krompirja narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na zelo tanke trakove. Cvetačne cvetke začinimo s soljo in poprom, jih povaljamo v moki in obložimo (najbolje z mokrimi rokami) s krompirjevim testom; plast testa naj bo debela približno 3 mm. Nato cvetke povaljamo v surovih krompirjevih trakovih. Oblogo z rokami močno pritisnemo ob cvetke.
Cvetačne cvetke v krompirjevi srajčki ocvremo v vročem olju pri 140 °C do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, dobro odcedimo na papirnatem prtiču in ponudimo s pripravljeno holandsko omako.