
Črna sipina rižota s paradižnikom
Črna sipina rižota s paradižnikom

Sestavine
- 300 g riža za rižoto
- 300 g sipe s črnilom (črnilo lahko kupimo posebej)
- 2 sveža paradižnika
- 3 na soncu sušeni paradižniki
- 0,7 dl suhega belega vina
- 1 l ribje ali zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1 velika šalotka (50 g)
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- košček masla
- sol
- poper
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 300 g riža za rižoto
- 300 g sipe s črnilom (črnilo lahko kupimo posebej)
- 2 sveža paradižnika
- 3 na soncu sušeni paradižniki
- 0,7 dl suhega belega vina
- 1 l ribje ali zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1 velika šalotka (50 g)
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- košček masla
- sol
- poper
Postopek
Sipo previdno očistimo, izločimo vrečko s črnilom in jo shranimo. Sipo operemo in narežemo na koščke. Šalotko in česen olupimo in nasekljamo. Svež in sušen paradižnik narežemo na koščke.
Na oljčnem olju na nizki temperaturi zarumenimo šalotko, dodamo česen, in ko zadiši, dodamo še sipo. Pražimo jo približno 10 minut, da se zmehča; po potrebi prilijemo kanček vode. Dodamo riž in ga ob stalnem mešanju pražimo okoli 2 minuti. Prilijemo vino in počakamo, da alkohol izhlapi, nato dodamo svež in sušen paradižnik. Pražimo še kakšno minuto, nato zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove ali vode. Ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Solimo in popramo ter kuhljamo 18 do 20 minut.
Tik preden je riž kuhan (rižota mora biti še precej tekoča), dodamo sipino črnilo. Najprej dodamo majhno količino črnila, premešamo in, glede na to, kako črno rižoto želimo, dodajamo še več črnila. Rižoto odstavimo z ognja, vanjo vržemo košček masla, posodo pokrijemo in pustimo stati 3 minute. Premešamo jo in takoj postrežemo. Ponudimo jo s parmezanom.
Nasvet
Čeprav ob rižotah z morskimi sadeži običajno ne ponujamo parmezana, svetujemo, da ga pri tej rižoti ponudite. Parmezan lepo zaokroži kislost, ki jo tej rižoti da svež paradižnik. Preprosto ribjo osnovo naredimo tako, da kosti, glave in odrezke večjih belih rib pol ure kuhljamo z jušno zelenjavo, lovorovim listom, timijanom in vejico rožmarina. Na koncu kuhanja po želji prilijemo malo vina in limonovega soka.