
Kostanjeva torta z marmelado
Kostanjeva torta z marmelado

Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.

Sladica po najboljšem receptu: preprost in hiter bananin kruh
»Sladica, ki jo trenutno največkrat pripravljam, ker je recept zelo preprost in hiter (kar mi ob 18-mesečniku pride kar prav), je bananin kruh. Možnosti je ogromno, nazadnje sem vmešala brusnice in je bil odličen,« nam je povedala knjižna urednica Iza Lucija Korošec.
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mlačno maslo penasto zmešamo s polovično količino presejanega sladkorja v prahu. Dodamo kostanjev pire in ponovno penasto zmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. V kostanjevo zmes postopoma dodajamo rumenjake in še enkrat penasto zmešamo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in previdno vmešamo v maso. Na koncu vmešamo še s pecilnim praškom presejano moko, biskvitne drobtine in nastrgano limonovo lupino.

Maso napolnimo v pomaščen in pomokan tortni model ter pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se biskvit v modlu ohladi. Čez dve uri ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo.
Tortne oblate premažemo z vročo marelično marmelado. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo s presejanim sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino odcedimo, raztopimo v segretem rumu in z malo sladke smetane vmešamo v kostanjev pire, nato pa previdno vmešamo v preostalo smetano.
Dve tretjini kreme namažemo na tortne oblate in jih sestavimo. Malo kreme napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo kremo gladko premažemo površino in obod torte ter potresemo z zmletimi mandlji. Na površino torte nabrizgamo rozete in okrasimo z mandljevimi jedrci. Torto postavimo za dve uri v hladilnik. Dobro ohlajeno kostanjevo torto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.
