
Kostanjeva torta z marmelado
Kostanjeva torta z marmelado

Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras

Ne veste, kako izkostiti jagnječje stegno? Tukaj je preprost postopek
Poletje je sezona najboljše jagnjetine. Naučite se izkostiti jagnječje stegno hitro in brez napak – vodili vas bomo korak za korakom.

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

Ribe stare do 10 dni? Vse to se lahko šteje kot 'sveže'
Če to berete, gotovo spadate med uživače, ki jim dišijo ribe. Vas zanima, kako suvereno izbrati svežo ribo ali pa iščete nov recept? Prišli ste na pravo mesto …
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mlačno maslo penasto zmešamo s polovično količino presejanega sladkorja v prahu. Dodamo kostanjev pire in ponovno penasto zmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. V kostanjevo zmes postopoma dodajamo rumenjake in še enkrat penasto zmešamo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in previdno vmešamo v maso. Na koncu vmešamo še s pecilnim praškom presejano moko, biskvitne drobtine in nastrgano limonovo lupino.

Maso napolnimo v pomaščen in pomokan tortni model ter pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se biskvit v modlu ohladi. Čez dve uri ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo.
Tortne oblate premažemo z vročo marelično marmelado. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo s presejanim sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino odcedimo, raztopimo v segretem rumu in z malo sladke smetane vmešamo v kostanjev pire, nato pa previdno vmešamo v preostalo smetano.
Dve tretjini kreme namažemo na tortne oblate in jih sestavimo. Malo kreme napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo kremo gladko premažemo površino in obod torte ter potresemo z zmletimi mandlji. Na površino torte nabrizgamo rozete in okrasimo z mandljevimi jedrci. Torto postavimo za dve uri v hladilnik. Dobro ohlajeno kostanjevo torto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.
