
Čokoladne in vaniljeve kocke brez peke
Enostavne čokoladne kocke z vaniljevo kremo - in to brez peke!
Čokoladne in vaniljeve kocke brez peke
Enostavne čokoladne kocke z vaniljevo kremo - in to brez peke!

Sestavine
piškotna osnova
- 200 g piškotov (maslenih ali digestive)
- 125 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
- 1 razžvrkljano jajce
- 100 g kokosove moke
- 50 g sesekljanih mandljev (po želji)
vaniljeva krema
- 100 g zmehčanega masla
- 5 žlic sladke smetane
- 3 žlice praška za vaniljevo kremo
- 200 g sladkorja v prahu
čokoladni preliv
- 150 g temne čokolade
- 50 g masla

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
piškotna osnova
- 200 g piškotov (maslenih ali digestive)
- 125 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
- 1 razžvrkljano jajce
- 100 g kokosove moke
- 50 g sesekljanih mandljev (po želji)
vaniljeva krema
- 100 g zmehčanega masla
- 5 žlic sladke smetane
- 3 žlice praška za vaniljevo kremo
- 200 g sladkorja v prahu
čokoladni preliv
- 150 g temne čokolade
- 50 g masla
Postopek
Najprej pripravimo piškotno osnovo. Kvadraten pekač s stranico 20 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine. V skledi, ki jo postavimo na kozico, v kateri nežno vre voda, stopimo maslo s sladkorjem in kakavom. Medtem večkrat premešamo, da nastane gladka mešanica. Vtepemo razžvrkljano jajce in stepamo 2 do 3 minute, da se mešanica zgosti. Odstavimo in vmešamo piškotne drobtine, kokosovo moko in po želji tudi mlete mandlje. Nato mešanico razporedimo v pekač, jo pritisnemo ob dno in za 10 minut postavimo v hladilnik.
Za srednjo plast pripravimo vaniljevo kremo. Skupaj stepemo maslo, smetano in prašek za vaniljevo kremo, da dobimo svetlo in penasto zmes, nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in ga dobro vmešamo. Vaniljevo kremo namažemo na piškotno osnovo in še za 10 minut postavimo v hladilnik, da se krema učvrsti.
V mikrovalovni pečici stopimo čokolado in maslo, mešanico namažemo na ohlajeno sladico, jo spet postavimo v hladilnik in počakamo približno 2 uri, da se čokolada popolnoma strdi. Sladico vzamemo iz pekača, jo narežemo na kocke in postrežemo.
Nasvet
Narežemo lahko tudi majhne kockice in jih postrežemo kot drobne slaščice.