
Čokoladne in vaniljeve kocke brez peke
Enostavne čokoladne kocke z vaniljevo kremo - in to brez peke!
Čokoladne in vaniljeve kocke brez peke
Enostavne čokoladne kocke z vaniljevo kremo - in to brez peke!

Sestavine
piškotna osnova
- 200 g piškotov (maslenih ali digestive)
- 125 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
- 1 razžvrkljano jajce
- 100 g kokosove moke
- 50 g sesekljanih mandljev (po želji)
vaniljeva krema
- 100 g zmehčanega masla
- 5 žlic sladke smetane
- 3 žlice praška za vaniljevo kremo
- 200 g sladkorja v prahu
čokoladni preliv
- 150 g temne čokolade
- 50 g masla
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami, ki vedno navduši
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.
Sestavine
piškotna osnova
- 200 g piškotov (maslenih ali digestive)
- 125 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
- 1 razžvrkljano jajce
- 100 g kokosove moke
- 50 g sesekljanih mandljev (po želji)
vaniljeva krema
- 100 g zmehčanega masla
- 5 žlic sladke smetane
- 3 žlice praška za vaniljevo kremo
- 200 g sladkorja v prahu
čokoladni preliv
- 150 g temne čokolade
- 50 g masla
Postopek
Najprej pripravimo piškotno osnovo. Kvadraten pekač s stranico 20 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine. V skledi, ki jo postavimo na kozico, v kateri nežno vre voda, stopimo maslo s sladkorjem in kakavom. Medtem večkrat premešamo, da nastane gladka mešanica. Vtepemo razžvrkljano jajce in stepamo 2 do 3 minute, da se mešanica zgosti. Odstavimo in vmešamo piškotne drobtine, kokosovo moko in po želji tudi mlete mandlje. Nato mešanico razporedimo v pekač, jo pritisnemo ob dno in za 10 minut postavimo v hladilnik.
Za srednjo plast pripravimo vaniljevo kremo. Skupaj stepemo maslo, smetano in prašek za vaniljevo kremo, da dobimo svetlo in penasto zmes, nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in ga dobro vmešamo. Vaniljevo kremo namažemo na piškotno osnovo in še za 10 minut postavimo v hladilnik, da se krema učvrsti.
V mikrovalovni pečici stopimo čokolado in maslo, mešanico namažemo na ohlajeno sladico, jo spet postavimo v hladilnik in počakamo približno 2 uri, da se čokolada popolnoma strdi. Sladico vzamemo iz pekača, jo narežemo na kocke in postrežemo.
Nasvet
Narežemo lahko tudi majhne kockice in jih postrežemo kot drobne slaščice.