
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu

Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras
Preberite tudi

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.
Sestavine
- 6 velikih beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 žlički belega vinskega (ali jabolčnega) kisa
- 25 g kakava v prahu
- 50 g drobno nasekljane temne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g izkoščičenih češenj iz kompota
- sveže češnje za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma, le nekaj žlic naenkrat, dodajamo sladkor in vmes stepamo. Ko dodamo ves sladkor, stepamo še nekaj minut, da postane masa svetleča in primerno gosta. Previdno z metlico za sneg vmešamo škrob, kis, kakav in čokolado, da se sestavine povežejo s snegom.
Kos papirja za peko položimo na pekač in v sredini zarišemo 25-centimetrski krog. Sneg – maso za meringo – v obliki vrtinca razporedimo na zarisani krog in robove nekoliko dvignemo, da v sredini ustvarimo vdolbino za nadev. Meringo v pečici sušimo poldrugo uro, nato jo ohladimo.
Pred postrežbo čvrsto stepemo smetano s sladkorjem v prahu. V sredino meringe naložimo češnje iz kompota, jih prekrijemo s stepeno smetano in tudi njo oblikujemo v vrtinec. Sladico okrasimo s svežimi češnjami.