
Cezarjeva tunina z listnatim ohrovtom
Cezarjeva tunina z listnatim ohrovtom

Sestavine
- debela rezina belega kruha (pribl. 85 g)
- 3 žličke ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 limona
- 2 zrezka tunine (po pribl. 200 g)
- 2 slana fileja sardonov (inčunov) v olju
- 1 strok česna
- 2 zvrhani žlici majoneze
- 4 žlice pinjenca
- 1 žlička dijonske gorčice
- nekaj kapelj worcestrske omake
- 25 g parmezana
- 175 g toskanskega ohrovta (cavolo nero) ali mladega kodrolistnega ohrovta
- sol
- poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje (po želji)
- parmezan za posip

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- debela rezina belega kruha (pribl. 85 g)
- 3 žličke ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 limona
- 2 zrezka tunine (po pribl. 200 g)
- 2 slana fileja sardonov (inčunov) v olju
- 1 strok česna
- 2 zvrhani žlici majoneze
- 4 žlice pinjenca
- 1 žlička dijonske gorčice
- nekaj kapelj worcestrske omake
- 25 g parmezana
- 175 g toskanskega ohrovta (cavolo nero) ali mladega kodrolistnega ohrovta
- sol
- poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje (po želji)
- parmezan za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh narežemo na kocke, ki jih premešamo z 1 žličko olja, posolimo in stresemo na plitev pekač. Pečemo jih 10 do 12 minut oziroma dokler ne postanejo hrustljave in zlato rjave.
Limonovo lupino nastrgamo, sadež prepolovimo. Tunina zrezka premažemo z mešanico 1 žličke olja, polovice limonove lupine, malo soli in črnega popra po okusu. Postavimo na stran.
Ohrovtovim listom izrežemo trdo osrednjo žilo in jih natrgamo na kose, primerno velike za grižljaj. V teflonski ponvi pri blagi temperaturi segrejemo preostalo olje. Dodamo grobo nasekljana sardona in drobno sesekljan česen ter pražimo 1 minuto; medtem sardona zmečkamo v pire. Vsebino ponve postrgamo v veliko skledo ter primešamo majonezo, pinjenec, gorčico, worcestersko omako, drobno nastrgan parmezan, preostalo limonovo lupino in 1 žlico limonovega soka, da nastane redek preliv. Polijemo ga po ohrovtu, premešamo in temeljito pregnetemo z rokami. Pustimo 5 minut, da začne preliv mehčati čvrsto strukturo ohrovtovih listov.
Teflonsko ponev obrišemo in jo pristavimo na zelo vroč kuhalnik. V njej na hitro popečemo tunina zrezka – 2 do 3 minute na vsaki strani, da sta v sredini še rožnata, po želji lahko tudi dlje. Prenesemo ju na krožnik in ju pustimo 1 do 2 minuti počivati. Ohrovt razdelimo na dva krožnika, nanj položimo zrezka in ju potresemo z ostružki parmezana ter opečenimi krušnimi kockami. Po želji pokapamo z malce ekstra deviškega oljčnega olja in postrežemo s preostalo limono, narezano na krhlje.