
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Postopek
V veliki posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje in papriko. Počasi pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen in čili in pražimo še nekaj minut, nato dodamo pretlačen paradižnik in 8 dl zelenjavne osnove. Zavremo in kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Medtem razpolovimo kumaro, ji odstranimo semenje, jo grobo naribamo in ožmemo, da odstranimo vodo. Zmešamo jo z jogurtom in meto, solimo in popramo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, ji dodamo še malo zelenjavne osnove. Ponovno jo segrejemo, solimo in nadevamo v jušne skodele. V vsako skodelo dodamo še žlico cacikija in nekaj kapljic oljčnega olja.
Nasvet
Juho lahko postrežete hladno kot španski gaspačo ali kot toplo jesensko juho.