
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Postopek
V veliki posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje in papriko. Počasi pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen in čili in pražimo še nekaj minut, nato dodamo pretlačen paradižnik in 8 dl zelenjavne osnove. Zavremo in kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Medtem razpolovimo kumaro, ji odstranimo semenje, jo grobo naribamo in ožmemo, da odstranimo vodo. Zmešamo jo z jogurtom in meto, solimo in popramo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, ji dodamo še malo zelenjavne osnove. Ponovno jo segrejemo, solimo in nadevamo v jušne skodele. V vsako skodelo dodamo še žlico cacikija in nekaj kapljic oljčnega olja.
Nasvet
Juho lahko postrežete hladno kot španski gaspačo ali kot toplo jesensko juho.