
Pečene breskve s pistacijevim nadevom in pomarančno odišavljeno smetano
So(n)čne breskve za popoln poletni posladek
Pečene breskve s pistacijevim nadevom in pomarančno odišavljeno smetano
So(n)čne breskve za popoln poletni posladek

Sestavine
- 6 breskev
- 100 g oluščenih nesoljenih pistacij
- drobno nastrgana lupina 1⁄2 limone
- 1 1⁄2 žlice sladkorja v prahu
- 1 majhno jajce
- 3 žličke vode iz cvetov pomarančevca
- 2,5 dl jabolčnega soka
- sladkor v prahu za posip
odišavljena smetana
- 2,5 dl sladke smetane
- nastrgana lupina 1⁄2 pomaranče
- 2 žlici sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca
Preberite tudi

Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

Osvežilna jagodna pita Darje Končarevič
Darji Končarevič je zlasti prekrasno prisluhniti, ko govori o hrani. Tudi tokrat je bilo tako, klepetali pa smo o božanski jagodni sladici.

Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi
Če morate nahraniti večjo družbo, potem gotovo ne boste zgrešili s pripravo različnih predjedi (ital. = antipasti).
Sestavine
- 6 breskev
- 100 g oluščenih nesoljenih pistacij
- drobno nastrgana lupina 1⁄2 limone
- 1 1⁄2 žlice sladkorja v prahu
- 1 majhno jajce
- 3 žličke vode iz cvetov pomarančevca
- 2,5 dl jabolčnega soka
- sladkor v prahu za posip
odišavljena smetana
- 2,5 dl sladke smetane
- nastrgana lupina 1⁄2 pomaranče
- 2 žlici sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Breskve razpolovimo, jim odstranimo koščice in polovice razporedimo v eni plasti po keramičnem pekaču, pri čemer pazimo, da med njimi ni preveč prostora (sicer bo jabolčni sok povrel in se zažgal).
Jajce razžvrkljamo. Pistacije grobo stremo v možnarju, nato primešamo limonovo lupino, sladkor, jajce in žličko vode iz cvetov pomarančevca. Z mešanico nadevamo vdolbine v breskovih polovicah, tako da porabimo vso – lahko sega nad rob vdolbine.
Jabolčni sok zmešamo s preostalo vodo iz cvetov pomarančevca in ga zlijemo okrog breskev. Pečemo 30 do 45 minut, odvisno od tega, kako zrele so breskve – med peko se morajo zmehčati, na vrhu pa nekoliko karamelizirati.
Smetano čvrsto stepemo, dodamo pomarančno lupino in sladkor po okusu. Vmešamo pol žličke vode iz cvetov pomarančevca in pokusimo. Po želji je dodamo še malo, vendar pazimo, da smetana ne bo preveč odišavljena.
Breskve postrežemo, ko so ohlajene na sobno temperaturo. Potresemo jih z malce sladkorja v prahu, okrog njih polijemo nekaj soka iz pekača in zraven ponudimo odišavljeno smetano.