
Čemaževa juha
Čemaževa juha

Sestavine
- 3 krompirji
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5 dl belega vina
- 4 žlice suhega vermuta
- 1 l piščančje juhe ali vode
- 150 g čemaža
- sol
- kajenski poper
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sok ½ limone
- opečen kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 3 krompirji
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5 dl belega vina
- 4 žlice suhega vermuta
- 1 l piščančje juhe ali vode
- 150 g čemaža
- sol
- kajenski poper
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sok ½ limone
- opečen kruh, ko postrežemo
Postopek
Krompir operemo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Šalotko in česen olupimo ter drobno narežemo.
V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo šalotko in česen ter rahlo zarumenimo. Nato dodamo krompirjeve kocke in zmešamo. Zalijemo z belim vinom in vermutom. Dolijemo juho ali vodo in krompir do mehkega skuhamo.
Čemaž skrbno operemo, drobno narežemo, damo v juho in zmešamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s soljo, kajenskim poprom, muškatnim oreškom in limonovim sokom. Vročo čemaževo juho nalijemo v jušne skledice ali globoke krožnike. Zraven postrežemo rezine rahlo opečenega belega kruha.