© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Sarme

Sarme

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina pribl. 20 sarm
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
SARME IMG_1642_10000

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
  • nekaj narezanega zelja po potrebi
  • 500 g mlete govedine
  • 300 g mlete svinjine
  • 2 žlici olja
  • 1 srednje debela čebula
  • 5 strokov česna
  • 100 g riža
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • 400 g prekajenih reber (ali slanine ali drugega prekajenega mesa po želji)
  • 1 jušna kocka
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička mlete paprike
  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
  • nekaj narezanega zelja po potrebi
  • 500 g mlete govedine
  • 300 g mlete svinjine
  • 2 žlici olja
  • 1 srednje debela čebula
  • 5 strokov česna
  • 100 g riža
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • 400 g prekajenih reber (ali slanine ali drugega prekajenega mesa po želji)
  • 1 jušna kocka
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička mlete paprike
  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)

Postopek

1

Zeljno glavo razlistamo. Listom z ostrim nožem stanjšamo žile; če so preveliki za zavijanje sarm, jih malo obrežemo ali pa jih narežemo na več delov in naredimo manjše sarme. Najmanjše liste in obrezke narežemo na rezance. Prekajena rebra narežemo na primerne kose.

2

Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na majhne kocke. Čebulo in 3 stroke česna olupimo in drobno nasekljamo. Na žlici olja razpustimo slanino, dodamo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo mleto meso in ga ob stalnem mešanju rahlo prepražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo, dodamo sesekljan česen, premešamo in odstavimo z ognja. Mešanici dodamo riž in, ko se nekoliko ohladi, tudi jajce. Močno premešamo.

3

Na vsak zeljni list damo žlico ali dve (odvisno od velikosti lista) nadeva in zvijemo sarme. Na dno večje kozice damo nekaj narezanega kislega zelja in nanj zlagamo sarme. Vmes damo kose reber ali drugega prekajenega mesa. Sarme in rebra zlagamo po plasteh, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrh damo narezano zelje. Vse zalijemo z vročo vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko. Dolijemo toliko vode, da sega približno centimeter nad sarme. Pristavimo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter na zelo nizki temperaturi pokrito kuhamo 1 uro.

4

Na preostali žlici olja svetlo prepražimo 2 sesekljana stroka česna, dodamo moko in jo malo prepražimo, dodamo papriko in zalijemo s pasiranim paradižnikom. Zavremo in dolijemo 2 zajemalki tekočine. To je lahko tekočina, v kateri se kuhajo sarme, ali pa navadna voda, če je v kozici s sarmami ni dovolj. Omako solimo in popramo ter v nekaj minutah prevremo. Zlijemo jo čez sarme, kozico pretresemo in kuhamo še uro in pol do 2 uri. Kuhana je, ko je zelje mehko. Občasno lonec pretresemo, da se paradižnikova omaka počasi spusti v nižje plasti sarm. Sarma je najboljša drugi dan in naslednje dni.

Priljubljeni recepti

Božični keksi

Orehovi piškoti z marmelado in čokoladnih oblivom

Enostavno

Češnjeva marmelada s cvetovi bezga

Izkoristite sezono češenj in bezga za odlično marmelado.

Enostavno

Solata z belgijskim radičem, jabolkom in datlji

Dokaz, da solate niso dolgočasne!

20 min
Enostavno

Pica polžki

Pica polžki iz listnatega testa so odlična izbira za dolg večer pred televizijskim ekranom

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.