Kaj boste skuhali danes?
Sarme
Sarme
Sestavine
- 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
- nekaj narezanega zelja po potrebi
- 500 g mlete govedine
- 300 g mlete svinjine
- 2 žlici olja
- 1 srednje debela čebula
- 5 strokov česna
- 100 g riža
- 1 jajce
- sol
- poper
- 400 g prekajenih reber (ali slanine ali drugega prekajenega mesa po želji)
- 1 jušna kocka
- 1 žlica moke
- 1 žlička mlete paprike
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
- nekaj narezanega zelja po potrebi
- 500 g mlete govedine
- 300 g mlete svinjine
- 2 žlici olja
- 1 srednje debela čebula
- 5 strokov česna
- 100 g riža
- 1 jajce
- sol
- poper
- 400 g prekajenih reber (ali slanine ali drugega prekajenega mesa po želji)
- 1 jušna kocka
- 1 žlica moke
- 1 žlička mlete paprike
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
Postopek
Zeljno glavo razlistamo. Listom z ostrim nožem stanjšamo žile; če so preveliki za zavijanje sarm, jih malo obrežemo ali pa jih narežemo na več delov in naredimo manjše sarme. Najmanjše liste in obrezke narežemo na rezance. Prekajena rebra narežemo na primerne kose.
Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na majhne kocke. Čebulo in 3 stroke česna olupimo in drobno nasekljamo. Na žlici olja razpustimo slanino, dodamo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo mleto meso in ga ob stalnem mešanju rahlo prepražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo, dodamo sesekljan česen, premešamo in odstavimo z ognja. Mešanici dodamo riž in, ko se nekoliko ohladi, tudi jajce. Močno premešamo.
Na vsak zeljni list damo žlico ali dve (odvisno od velikosti lista) nadeva in zvijemo sarme. Na dno večje kozice damo nekaj narezanega kislega zelja in nanj zlagamo sarme. Vmes damo kose reber ali drugega prekajenega mesa. Sarme in rebra zlagamo po plasteh, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrh damo narezano zelje. Vse zalijemo z vročo vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko. Dolijemo toliko vode, da sega približno centimeter nad sarme. Pristavimo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter na zelo nizki temperaturi pokrito kuhamo 1 uro.
Na preostali žlici olja svetlo prepražimo 2 sesekljana stroka česna, dodamo moko in jo malo prepražimo, dodamo papriko in zalijemo s pasiranim paradižnikom. Zavremo in dolijemo 2 zajemalki tekočine. To je lahko tekočina, v kateri se kuhajo sarme, ali pa navadna voda, če je v kozici s sarmami ni dovolj. Omako solimo in popramo ter v nekaj minutah prevremo. Zlijemo jo čez sarme, kozico pretresemo in kuhamo še uro in pol do 2 uri. Kuhana je, ko je zelje mehko. Občasno lonec pretresemo, da se paradižnikova omaka počasi spusti v nižje plasti sarm. Sarma je najboljša drugi dan in naslednje dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
Kaj je boljšega kot jesenska kremasta enolončnica?
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer