
Sestavine
- 370 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 40 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 velike limone
- 80 g hladnega masla
- 300 g borovnic
- 1 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 veliki jajci
- 1 jajce za premaz
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 370 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 40 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 velike limone
- 80 g hladnega masla
- 300 g borovnic
- 1 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 veliki jajci
- 1 jajce za premaz
Postopek
Pečico segrejemo 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, sladkor in limonovo lupinico zmešamo v veliki skledi. Dodamo na kocke narezano maslo in ga s prsti vtremo v moko, da dobimo grobo drobtinasto zmes (bolje je, da pustimo še nekaj večjih grudic). Dodamo borovnice in narahlo pomešamo.
V drugi skledi zmešamo smetano, vaniljo in jajci ter mešanico prilijemo močnati mešanici. Z jedilnim nožem sestavine zmešamo v testo. Stresemo ga na delovno površino in z rokami nežno zgnetemo le toliko, da se testo poveže. Delovno površino rahlo pomokamo in testo sploščimo v ploščo, debelo približno 2,5 cm. Z ostrim nožem jo razrežemo na 8 trikotnikov.
Kolačke prenesemo na pekač. Jajce za premaz razžvrkljamo in z njim narahlo premažemo kolačke po vrhu. Pečemo jih približno 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti se obdržijo do 3 dni.