
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Pokrita pita z bučo in žajbljem

Preprosta in praktična jed, ki jo lahko pripravimo vnaprej – pomnožimo količine, naredimo poljubno število pit in še nepečene zamrznimo.
Sestavine
- ¼ od 500 g zavitka listnatega testa
- moka za pomokanje
- 1 žlička zrnate gorčice
- 4 žlice sira maskarpone
- 1 žlica krušnih drobtin, svežih ali suhih
- 6 žajbljevih listov in še nekaj za okras
- 1 strok česna
- zgornja polovica maslene buče (250 g)
- 1 jajce
- sol
- poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- ¼ od 500 g zavitka listnatega testa
- moka za pomokanje
- 1 žlička zrnate gorčice
- 4 žlice sira maskarpone
- 1 žlica krušnih drobtin, svežih ali suhih
- 6 žajbljevih listov in še nekaj za okras
- 1 strok česna
- zgornja polovica maslene buče (250 g)
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo razpolovimo, vendar naj bo ena polovica malce večja. Manjšo polovico na pomokani delovni površini razvaljamo v krog s premerom 15 cm. Testo premažemo z gorčico, vendar pustimo 2 cm širok prazen rob. Maskarpone, drobtine, nasekljan žajbelj in nariban česen dobro zmešamo in obilno začinimo.
Bučo narežemo na tanke okrogle rezine. Nekaj rezin položimo na gorčico, tako da se prekrivajo. Premažemo jih z nekaj maskarponejeve kreme. Postopek ponavljamo, vendar z bučami vsakič naredimo malo manjši krog. Končamo s plastjo buče. Naredili smo manjšo kupolo.

Razvaljamo še preostalo testo in z njim pokrijemo kupolo. Nežno pritiskamo po testu, da iztisnemo čim več zraka. S prsti stisnemo robove. Na tej točki lahko pito pokrijemo in jo čez noč shranimo v hladilniku ali pa jo zamrznemo za največ en mesec. Preden nadaljujemo, jo moramo odtaliti. Pito premažemo s stepenim jajcem in na vrhu naredimo majhno luknjico za paro. V testo narahlo vrežemo vzorce. Nekaj žajbljevih listov pomočimo v preostalo jajce in z njimi okrasimo pito. Pito damo na nizek pekač in jo pečemo 35 do 40 minut, da lesena palčka, ki jo potisnemo skozi luknjico za paro, brez težav prebode zelenjavo.