
Breskov džem
Breskov džem

Sestavine
- 1 kg breskev
- 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
- 2 žlici vinjaka

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 kg breskev
- 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
- 2 žlici vinjaka
Postopek
Pred začetkom kuhanja damo v zamrzovalnik desertni krožnik. Breskve operemo, po želji olupimo, odstranimo koščice in razrežemo na koščke. Če želimo pripraviti džem, v katerem bodo koščki sadja, breskve razrežemo na kocke, dodamo želirni sladkor in maso med nenehnim mešanjem zavremo.
Ko breskova masa že nekaj minut vre, primešamo še vinjak, ponovno zavremo in preverimo stopnjo želiranja; žličko džema kanemo na mrzel krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je džem kuhan, sicer postavimo ponev nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Spet naredimo preizkus želiranja. Z vročim džemom napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Če v džemu ne želimo koščkov sadja, lahko (že ogreto) sadno maso zmešamo s paličnim mešalnikom.