© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bezgov sirup

Bezgov sirup

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
homemade elderflower cordial

Sestavine

  • 3 kg sladkorja
  • 3 l vode
  • 3 neškropljene limone
  • 30 kobulov bezgovih cvetov
  • 60 g citronske kisline

Sestavine

  • 3 kg sladkorja
  • 3 l vode
  • 3 neškropljene limone
  • 30 kobulov bezgovih cvetov
  • 60 g citronske kisline

Postopek

1

V širši ponvi zmešamo sladkor z vodo. Počasi segrevamo, da se ves sladkor stopi. Občasno premešamo. Ko se sladkor stopi, nastali sirup zavremo, nato odstavimo z ognja in nekoliko ohladimo. 

2

Večjo skledo napolnimo z mrzlo vodo in vanjo pomakamo bezgove cvetove, da odstranimo morebitno umazanijo ali žuželke. Cvetove dvignemo iz vode, rahlo potresemo in prenesemo v sladkorni sirup. Primešamo še na kolobarje narezane limone in citronsko kislino. Dobro premešamo, posodo pokrijemo in pustimo 24 ur, da se cvetovi namakajo. 

3

Čisto gazo namestimo nad veliko posodo in sirup precedimo, nato pa z njim napolnimo vroče sterilizirane steklenice. Zapremo jih s steriliziranimi gumijastimi zamaški. Bezgov sirup lahko postrežemo takoj. Redčimo ga z gazirano ali negazirano vodo.

Priljubljeni recepti

Rustikalna zelenjavna juha

Zelenjavna juha, ki diši po domu.

45 min
Enostavno

Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča

Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.

Enostavno

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

25 min
Enostavno

Pomarančno-jogurtovi šarkeljčki z roza prelivom

Ljubki mini šarklji z navdušujočim prelivom

35 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.