Kaj boste skuhali danes?
Bučni njoki z žajbljem
Bučni njoki z žajbljem
Sestavine
- 2 masleni buči
- 2 olupljena stroka česna
- timijanove vejice
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 1 jajce
- do 4 žlice moke za testo
- 150 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- moka za delovno površino
omaka
- 100 g masla
- pest žajbljevih listov
- 1 rdeč čili
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 masleni buči
- 2 olupljena stroka česna
- timijanove vejice
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 1 jajce
- do 4 žlice moke za testo
- 150 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- moka za delovno površino
omaka
- 100 g masla
- pest žajbljevih listov
- 1 rdeč čili
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Buči razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na krhlje. Damo jih v pekač, dodamo česen, timijan in olje, solimo in premešamo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, da se bučni kosi zmehčajo. Rahlo ohladimo.
Ko so bučni kosi toliko ohlajeni, da jih lahko primemo v roko, bučno meso postrgamo z lupine in ga z lopatico pretlačimo skozi fino cedilo. Damo ga v kozico in kuhljamo 30 do 40 minut, da nastane čvrsta masa, ki odstopa od stranic kozice. Ohladimo jo.
Pire preložimo v skledo in ga začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Vmešamo jajce, moko in 100 g parmezana. Nastati mora mehko voljno testo; če je preveč vlažno, dodamo toliko moke, da dobimo pravo konsistenco.
Vzamemo tretjino testa in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dolg, za palec debel valj. Razrežemo ga na 3 cm velike kose, vsak kos pa nežno povaljamo po hrbtni strani vilic, da na njokih naredimo vzorec. Tako naredimo tudi s preostalim testom.
V veliki kozici zavremo vodo in njoke postopoma, v manjših količinah skuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površino, pustimo jih še minuto, nato jih s penovko preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo. Ko so vsi kuhani, jih dobro odcedimo.
Pred serviranjem segrejemo žar v pečici na najvišjo temperaturo. Čili razpolovimo, očistimo ga semen in sesekljamo. V veliki ponvi močno segrejemo maslo in vanj vržemo žajbljeve liste in čili, po eni minuti pa v ponev dodamo njoke. Dobro jih premešamo in preložimo v ognjevzdržno posodo, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico pod žar, da se jed zapeče. Postrežemo takoj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo