
Kaj boste skuhali danes?
Šabesa
Šabesa

Sestavine
- 10 velikih kobulov bezgovih cvetov
- 1 kg sladkorja
- 2,5 dl vinskega kisa
- 3 neškropljene limone
- 10 l vode

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 10 velikih kobulov bezgovih cvetov
- 1 kg sladkorja
- 2,5 dl vinskega kisa
- 3 neškropljene limone
- 10 l vode
Postopek
Limone narežemo na rezine. Bezgove cvetove damo skupaj z rezinami limon, sladkorjem, kisom in vodo v veliko posodo in postavimo za 48 ur na sonce, da se začne proces vrenja s pomočjo kvasovk v ozračju. Vmes večkrat premešamo, nato tekočino precedimo prek krpe v čiste steklenice in damo na hladno.
Čez nekaj dni bo pijača začela muzirati in tedaj jo lahko pijemo.
Opomba
Šabeso pogosto zmotno zamenjujejo z bezgovim sirupom. Pijači nista enaki, saj imata različen postopek priprave, pripravljene šabese pa tudi ne redčimo z vodo. Šabesa je hitreje pokvarljiva, zato jo moramo popiti v nekaj dneh.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s porom in slanino
Riba v panceti s krompirjem, olivami in stročjim fižolom
Slastno ribje kosilo iz enega pekača
Veganska lazanja
Zakaj ne bi za spremembo pripravili lazanje brez sestavin živalskega izvora?