
Kaj boste skuhali danes?
Begova čorba
Begova čorba

Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper
Postopek
Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, bamiji odstranimo pecelj in jo narežemo. Tudi meso narežemo na kocke. Meso in zelenjavo zalijemo z 1,5 l vode, dodamo lovor, solimo in damo na ogenj. Počasi kuhamo približno 1 uro, oziroma tako dolgo, da je meso zelo mehko. Po potrebi dodajamo vodo.
Rumenjake zmešamo s smetano. Kotliček umaknemo z ognja in v čorbo počasi vlijemo pripravljeno zmes, da se zgosti. Čorba ne sme več zavreti. Pred postrežbo jo začinimo z nekaj kapljicami limonovega soka in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zraven postrežemo krhlje limone, da si jo vsak po želji doda v čorbo.
Nasvet
Ko begovo čorbo kuhamo na štedilniku, običajno vzamemo piščančje meso s kostmi in sledimo postopku, kot je opisano v 1. koraku. Ko je meso kuhano, juho precedimo, meso očistimo od kosti in ga razceframo na majhne koščke. Tudi kuhano zelenjavo narežemo na majhne kocke. V precejeno juho vrnemo meso in zelenjavo ter nadaljujemo s pripravo, kot je opisano v 2. koraku. Čorbo včasih zgostijo z prežganjem iz masla in moke ali z masleno kocko.
Bamija
Imenovana tudi jedilni oslez ali okra, je ena najstarejših vrst zelenjave. Veliko se uporablja v orientalskih in afriških kuhinjah, pa tudi v bosanski. V zadnjem času jo gojijo tudi pri nas, dobi se sveža in posušena.