Kaj boste skuhali danes?
Begova čorba
Begova čorba
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper
Postopek
Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, bamiji odstranimo pecelj in jo narežemo. Tudi meso narežemo na kocke. Meso in zelenjavo zalijemo z 1,5 l vode, dodamo lovor, solimo in damo na ogenj. Počasi kuhamo približno 1 uro, oziroma tako dolgo, da je meso zelo mehko. Po potrebi dodajamo vodo.
Rumenjake zmešamo s smetano. Kotliček umaknemo z ognja in v čorbo počasi vlijemo pripravljeno zmes, da se zgosti. Čorba ne sme več zavreti. Pred postrežbo jo začinimo z nekaj kapljicami limonovega soka in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zraven postrežemo krhlje limone, da si jo vsak po želji doda v čorbo.
Nasvet
Ko begovo čorbo kuhamo na štedilniku, običajno vzamemo piščančje meso s kostmi in sledimo postopku, kot je opisano v 1. koraku. Ko je meso kuhano, juho precedimo, meso očistimo od kosti in ga razceframo na majhne koščke. Tudi kuhano zelenjavo narežemo na majhne kocke. V precejeno juho vrnemo meso in zelenjavo ter nadaljujemo s pripravo, kot je opisano v 2. koraku. Čorbo včasih zgostijo z prežganjem iz masla in moke ali z masleno kocko.
Bamija
Imenovana tudi jedilni oslez ali okra, je ena najstarejših vrst zelenjave. Veliko se uporablja v orientalskih in afriških kuhinjah, pa tudi v bosanski. V zadnjem času jo gojijo tudi pri nas, dobi se sveža in posušena.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sataraš
Sarma
V sezoni kislega zelja se sarme vedno priležejo, so pa tudi obvezna spremljava dunajskim filharmonikom na novega leta dan. Pripravite jih vnaprej!
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.