© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
stajerska-kisla-juha_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 kg svinjskega mesa (pleče ali vrat)
  • 6 žlic olja ali masti
  • 300 g sesekljane čebule
  • 10 strokov sesekljanega česna
  • 200 g rumenega korenja
  • 200 g rdečega korenja
  • 200 g graha
  • 160 g gomolja zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • majaron, timijan, lovorov list, luštrek, celi poper
  • 4 žlice bele moke
  • 2 dl kisle smetane
  • kis po okusu
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • sol
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 kg svinjskega mesa (pleče ali vrat)
  • 6 žlic olja ali masti
  • 300 g sesekljane čebule
  • 10 strokov sesekljanega česna
  • 200 g rumenega korenja
  • 200 g rdečega korenja
  • 200 g graha
  • 160 g gomolja zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • majaron, timijan, lovorov list, luštrek, celi poper
  • 4 žlice bele moke
  • 2 dl kisle smetane
  • kis po okusu
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • sol

Postopek

1

Svinjsko meso narežemo na kocke 1 cm x 1 cm. Obe vrsti korenja, gomolj zelene in peteršiljevo korenino olupimo. Korenje narežemo na kolobarčke, gomolj zelene in peteršiljevo korenino pa na debelejše rezance.

2

Na vroči maščobi zlato rumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano svinjsko meso in pražimo 5 minut. Nato dodamo sesekljan česen, ko zadiši, dodamo še narezano zelenjavo, začimbe, solimo, zalijemo s približno 1,5 l vode in kuhamo 30 minut.

3

Iz kisle smetane in moke zmešamo podmet in z njim zgostimo juho, dodamo kis in kuhamo še 15 minut. Na koncu juho dosolimo, pred serviranjem jo potresemo z narezanim drobnjakom.

Priljubljeni recepti

Ravioli s špinačo

Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.

Srednje zahtevno

Čokoladno-karamelna pita z banano

Vrhunska pita s popolnimi sestavinami

2 h
Enostavno

Pečene slive in jabolka s pokrovom

Jesensko sadje iz pečice

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.