Kaj boste skuhali danes?
Zapečena cvetača s sirom
Zapečena cvetača s sirom
Sestavine
- 100 g zrelega čedarja (ali drugega aromatičnega topljivega sira)
- 50 g svežih belih krušnih drobtin
- pest grobo sesekljanega peteršilja
- 1 velika cvetača, narezana na cvetke
- 1 l polnomastnega mleka in še malo
- 1 majhna čebula
- 85 g masla
- 85 g moke
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 100 g zrelega čedarja (ali drugega aromatičnega topljivega sira)
- 50 g svežih belih krušnih drobtin
- pest grobo sesekljanega peteršilja
- 1 velika cvetača, narezana na cvetke
- 1 l polnomastnega mleka in še malo
- 1 majhna čebula
- 85 g masla
- 85 g moke
- sol
- poper
Postopek
V skledici zmešamo nariban sir, drobtine in peteršilj ter postavimo na stran. Cvetačo narežemo na cvetke in damo v veliko kozico, prelijemo z vodo, dodamo kanček mleka (to odžene neprijeten vonj cvetače) in zavremo. Kuhamo 2 do 3 minute, da se malo zmehča, nato jo odcedimo.
V drugo kozico nalijemo mleko, dodamo olupljeno in razpolovljeno čebulo, malo solimo in popramo, zavremo, nato odstavimo. V majhni kozici pripravimo prežganje: počasi stopimo maslo, nato med mešanjem dodajamo moko, da dobimo pasto. Iz mleka odstranimo čebulo in jo zavržemo. Še vedno na majhnem ognju počasi prilivamo vrelo mleko in z metlico nenehno stepamo mleko in prežganje ter zavremo. Kuhamo 2 minuti, da je omaka lepo gladka in gosta. Pazimo, da temperatura ni previsoka, sicer se bo omaka prismodila.
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo preložimo v težak pekač, jo prelijemo z omako ter posujemo z mešanico sira in drobtin. Postavimo v pečico za 20 minut, da se zlato zapeče in zabrbota.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in cheesecake kremo
Čisto prava sladka plaža s peščenim gradom!
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.