© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zapečena cvetača s sirom

Zapečena cvetača s sirom

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zapecena cvetaca s sirom

Sestavine

  • 100 g zrelega čedarja (ali drugega aromatičnega topljivega sira)
  • 50 g svežih belih krušnih drobtin
  • pest grobo sesekljanega peteršilja
  • 1 velika cvetača, narezana na cvetke
  • 1 l polnomastnega mleka in še malo
  • 1 majhna čebula
  • 85 g masla
  • 85 g moke
  • sol
  • poper

Sestavine

  • 100 g zrelega čedarja (ali drugega aromatičnega topljivega sira)
  • 50 g svežih belih krušnih drobtin
  • pest grobo sesekljanega peteršilja
  • 1 velika cvetača, narezana na cvetke
  • 1 l polnomastnega mleka in še malo
  • 1 majhna čebula
  • 85 g masla
  • 85 g moke
  • sol
  • poper

Postopek

1

V skledici zmešamo nariban sir, drobtine in peteršilj ter postavimo na stran. Cvetačo narežemo na cvetke in damo v veliko kozico, prelijemo z vodo, dodamo kanček mleka (to odžene neprijeten vonj cvetače) in zavremo. Kuhamo 2 do 3 minute, da se malo zmehča, nato jo odcedimo.

2

V drugo kozico nalijemo mleko, dodamo olupljeno in razpolovljeno čebulo, malo solimo in popramo, zavremo, nato odstavimo. V majhni kozici pripravimo prežganje: počasi stopimo maslo, nato med mešanjem dodajamo moko, da dobimo pasto. Iz mleka odstranimo čebulo in jo zavržemo. Še vedno na majhnem ognju počasi prilivamo vrelo mleko in z metlico nenehno stepamo mleko in prežganje ter zavremo. Kuhamo 2 minuti, da je omaka lepo gladka in gosta. Pazimo, da temperatura ni previsoka, sicer se bo omaka prismodila.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo preložimo v težak pekač, jo prelijemo z omako ter posujemo z mešanico sira in drobtin. Postavimo v pečico za 20 minut, da se zlato zapeče in zabrbota.

Priljubljeni recepti

Salsa iz indijskih oreškov in koriandra

Salsa iz indijskih oreškov bo odlično popestrila korenčkovo juho, uporabite pa jo lahko tudi kot pomako

20 min
Enostavno

Marinirani losos po skandinavsko

Marinirani losos je čudovita predjed za novoletna druženja. Pripravimo jo lahko vnaprej!

1 h
Srednje zahtevno

Karamelasti cimetovi polžki z jabolki

Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

1 h 15 min
Srednje zahtevno

Bučna juha s slanino

1 h 18 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.