© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

Čas priprave 15 min + 2 uri za hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zeleni gaspaco

Sestavine

  • 1 velika kumara
  • ½ zelenega čilija
  • 1 zrel avokado
  • 4 mlade čebulice
  • 100 g mlade špinače
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • šopek mete
  • 200 g navadnega jogurta
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • ekstra deviško oljčno ali repično olje
  • sol
  • poper
  • pest grahovih poganjkov (po želji)
  • cvetlične ledene kocke, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 velika kumara
  • ½ zelenega čilija
  • 1 zrel avokado
  • 4 mlade čebulice
  • 100 g mlade špinače
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • šopek mete
  • 200 g navadnega jogurta
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • ekstra deviško oljčno ali repično olje
  • sol
  • poper
  • pest grahovih poganjkov (po želji)
  • cvetlične ledene kocke, ko postrežemo

Postopek

1

Kumaro po dolgem prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo nasekljamo. Čiliju odstranimo semena. Avokadu odstranimo koščico in ga olupimo. Čebulicam odstranimo koreninski del in liste pri vrhu. Vse sestavine razen olja, grahovih poganjkov in ledenih kock damo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo toliko vode, da dobimo gostoto juhe, pokusimo in po potrebi dodamo še malo kisa, soli in popra. Za najmanj 2 uri (lahko pa do 24 ur) postavimo v hladilnik.

2

Juho razdelimo v jušne krožnike, v vsakega položimo cvetlično ledeno kocko in pokapljamo z oljem. Po želji posujemo še z grahovimi poganjki.

Cvetlične ledene kocke

Da bo ledena juha še posebno privlačna, pripravimo ledene kocke z užitnimi cvetnimi lističi in cvetovi, na primer, vijolic, vrtnic, borage, kapucink in mačeh. Kocke lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca. Uporabimo jih lahko tudi za koktajle.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.