© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

Čas priprave 15 min + 2 uri za hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zeleni gaspaco

Sestavine

  • 1 velika kumara
  • ½ zelenega čilija
  • 1 zrel avokado
  • 4 mlade čebulice
  • 100 g mlade špinače
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • šopek mete
  • 200 g navadnega jogurta
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • ekstra deviško oljčno ali repično olje
  • sol
  • poper
  • pest grahovih poganjkov (po želji)
  • cvetlične ledene kocke, ko postrežemo
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 velika kumara
  • ½ zelenega čilija
  • 1 zrel avokado
  • 4 mlade čebulice
  • 100 g mlade špinače
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • šopek mete
  • 200 g navadnega jogurta
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • ekstra deviško oljčno ali repično olje
  • sol
  • poper
  • pest grahovih poganjkov (po želji)
  • cvetlične ledene kocke, ko postrežemo

Postopek

1

Kumaro po dolgem prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo nasekljamo. Čiliju odstranimo semena. Avokadu odstranimo koščico in ga olupimo. Čebulicam odstranimo koreninski del in liste pri vrhu. Vse sestavine razen olja, grahovih poganjkov in ledenih kock damo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo toliko vode, da dobimo gostoto juhe, pokusimo in po potrebi dodamo še malo kisa, soli in popra. Za najmanj 2 uri (lahko pa do 24 ur) postavimo v hladilnik.

2

Juho razdelimo v jušne krožnike, v vsakega položimo cvetlično ledeno kocko in pokapljamo z oljem. Po želji posujemo še z grahovimi poganjki.

Cvetlične ledene kocke

Da bo ledena juha še posebno privlačna, pripravimo ledene kocke z užitnimi cvetnimi lističi in cvetovi, na primer, vijolic, vrtnic, borage, kapucink in mačeh. Kocke lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca. Uporabimo jih lahko tudi za koktajle.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.