Domači sadni sladoledi umetnice Mirande Rumina
Umetnica Miranda Rumina je svet očarala s slikami in kipi, navdušuje pa tudi z naravnimi sladoledi. Izvolite tri recepte za pripravo sladoleda – brez mleka in rafiniranega sladkorja.

Miranda Rumina je ena najboljših slovenskih umetnic, ki je diplomirala iz ekonomije in nadaljevala študij angleškega in italijanskega jezika s književnostjo. Veliko je potovala in ustvarjala po svetu (v Italiji, Angliji, Grčiji, Nemčiji, na Tajskem, v Indiji, ZDA, Avstraliji, na Vanuatuju in drugod). Zdaj živi in ustvarja med Indijo, Veliko Britanijo in Slovenijo. Ljubitelji umetnosti so navdušeni nad njenimi slikami in kipi, v katerih združuje različne tehnike. Zelo spretna je tudi v kuhinji, kjer te dni pripravlja nadvse okusne in popolnoma naravne sadne sladolede.
Obožuje zdravo, vegansko in bio hrano. Njene jedi so brez dodanega sladkorja in bele moke. Za polet nam predlaga tri sladolede iz zamrznjenega sadja – brez mleka, rafiniranega sladkorja, popolnoma naravne, domače in čarobno lepe. Osnovna sestavina vseh treh različic je banana. Dodani so jagode, borovnice ali mango – vsakič v kombinaciji z začimbami (cimet in vanilja) – ter čisto malo guar gumija za bolj gladko strukturo. Guar gumi se kupi v trgovinah z veganskimi izdelki. Sadje in začimbe damo v mešalnik in nato dobljeno maso zlijemo v silikonske modelčke.
Rumeni sladoled: banana-mango
Sestavine
• od 3 do 4 zrele banane
• 1 zrel mango
• 1/2 žličke mletega cimeta
• 1/4 žličke mlete vanilje ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
• ščepec guar gumija (neobvezno)
Rožnati sladoled: banana-jagoda
Sestavine
• od 3 do 4 zrele banane
• 1 skodelica jagod
• 1/2 žličke mletega cimeta
• 1/4 žličke vanilje ali nekaj kapljic izvlečka
• ščepec guar gumija (neobvezno)
Modri sladoled: banana-borovnica-modra spirulina
Sestavine
• od 3 do 4 zrele banane
• 1 skodelica borovnic
• 1/2 žličke cimeta
• 1/4 žličke vanilje ali nekaj kapljic izvlečka
• 1/2 žličke modre spiruline
• ščepec guar gumija (neobvezno)
Priprava
Ko imamo vse sestavine za posamezni sladoled lepo zmešane in prelite v silikonske modelčke, jih je priporočljivo hladiti v hladilniku 1–2 uri in šele nato prestaviti v zamrzovalnik. Zmes zamrzujemo približno dve uri, vmes jo enkrat ali dvakrat premešamo, da preprečimo nastanek ledenih kristalov in dobimo bolj kremasto teksturo. Vesele urice ob domačem sladoledu se nato lahko začnejo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 30, 29. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
