© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Na svetu jih je pet
Čas branja 1 min.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"


M. A.
30. 7. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

zdrava prehrana, ribe, omega 3
Profimedia
Prehrana v modrih conah temelji na zdravih maščobah, beljakovinah, medtem ko procesirane hrane ni na vidiku.

Ena izmed najbolj znanih modrih con je zagotovo japonska Okinava, nam najbližja pa je italijanska Sardinija. Sicer med modre cone uvrščamo še grško Ikarijo, Nicoyo na Kostariki ter mesto Loma Linda v Kaliforniji. Čeprav se omenjena mesta nahajajo na različnih delih sveta, pa jih povezuje presenetljivo podobna prehranska filozofija.

profimedia-0295734388.jpg
Profimedia
Nam najbližja modra cena je na Sardiniji.

Znotraj modrih con tako prevladuje rastlinska hrana, ki temelji na zelenjavi, stročnicah, polnovrednih žitih in sadju. Tamkajšnji prebivalci meso uživajo le redko, navadno ob kakšnih posebnih priložnostih. Vsakodnevni vir beljakovin najdejo v leči, fižolu in čičeriki, pa tudi sicer zaužijejo veliko stročnic in oreščkov. Pest oreščkov na dan se sicer že dlje časa povezuje z nižjim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

stročnice
Profimedia
Stročnice

Ob tem pazijo, da zaužijejo čim manj procesirane hrane. Tako v modrih conah praktično ne poznajo industrijskih prigrizkov in sladkorjev. Hrana je preprosta, domača in lokalna.

Čeprav jih v biti povezuje ista filozofija, pa se seveda del razlikuje tudi od lokacije, kjer se cone nahajajo. Tako se prebivalci Okinave držijo pravila, da jedo le toliko, da so približno 80 odstotkov siti, s čimer se izognejo prenajedanju. Kar se tiče maščob, na Sardiniji in v Grčiji priprava jedi temelji na olivnem olju, na Kostariki prednjači avokado, na Japonskem pa uživajo predvsem ribje jedi. 

Avokado in olivno olje
Pexels
Avokado in olivno olje

Modre cone nas tako učijo, da restriktivne diete niso ključ do uspeha, temveč je precej boljše, če se zgledujemo po omenjenih kulturah: na krožniku naj prevladuje rastlinska hrana, porcije zmanjšajmo in obenem poslušajmo svoje telo, jejmo pa preprosto in sezonsko.

Modre cone nas učijo tudi to, da se je treba med uživanjem hrane ustaviti in – uživati. Tako je priporočljivo, da hrano delimo z drugimi in na tak način obroke spremenimo v družaben dogodek ter jih ne vidimo zgolj kot nujo, ki jo na hitro opravimo med vsakdanjimi obveznostmi.

solata_olivno olje.jpg
Profimedia
Dve petini prebivalcev dnevno uporabljata priporočena rastlinska olja.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.