Kaj boste skuhali danes?
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako
Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)
Takole uživajo Italijani po službi
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)
Postopek
Dan prej v skledico ali kozarček natrgamo lovorove liste. Dodamo cimetovi skorjici, ki smo ju nalomili na 2 ali 3 dele, da spustijo olja in arome. Vaniljev strok po dolgem prerežemo na pol in iz njega s hrbtno stranjo noža v kozarček postrgamo semena. Dodamo še semena zvezdastega janeža, poper, pomarančno lupino in sok, med in sladkor, da dobimo omako. Pokrijemo jo in shranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Pol ure, preden bomo postregli, segrejemo pečico na 200 °C. Breskve ali nektarine prerežemo na pol in odstranimo koščice. Fige po dolgem prerežemo na pol. V večji pekač z višjimi stranicami položimo breskve ali nektarine z lupino navzdol. Prelijemo jih z aromatično omako in po njih razporedimo koščke masla. Pečemo 10 minut, dodamo fige in z večjo žlico polijemo sadje s tekočino v pekaču. Pečemo še 10 minut, dokler se sadje ne zmehča, in ga vmes vsaj trikrat zalijemo. Postrežemo z grškim jogurtom in makroni ali amaretti, da bodo vpili vso aromatično tekočino.