Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Prvomajsko kuhanje v kotličku: nasveti za jedi na žlico v naravi


Urška Petelin
29. 4. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za prvomajski kotliček bodo prav prišli nasveti in recepti za najbolj priljubljene jedi: golaž, pasulj, bosanski lonec, čobanac in fiš.

spomladanski kotlicek
Dober tek
Kuhanje v kotličku da jedi poseben čar.

Prvi maj v naših krajih ni le praznik dela, ampak tudi čas za druženje ob ognju, kjer iz kotlička tradicionalno zadiši po golažu, pasulju in drugih jedeh na žlico.

Kuhanje v kotličku nad odprtim ognjem ima prav poseben čar – preprostost priprave, vonj po dimu in okus, ki ga ni mogoče poustvariti v kuhinji.

srbski fizol pasulj
Cveto Sonc / Dober tek
Pasulj je značilna prvomajska jed v naši širši regiji.

Da bodo vaši prvomajski lonci letos še bolj polni okusov in topline, smo pripravili nekaj osnovnih pravil za popolno kuhanje v kotličku. V nadaljevanju boste našli tudi recepte za različne jedi na žlico, ki bodo navdušile vse zbrane.

  • Izberite pravi kotliček: Litoželezni ali emajlirani kotlički zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote in najboljši okus.

  • Prilagodite ogenj: Ogenj naj bo miren in enakomeren – izognite se velikim plamenom, ki lahko prismodijo jed.

  • Začnite s čebulo: Ne glede na jed je počasno praženje čebule ključ do bogate in polne arome jedi na žlico. Za čebulo si je treba vzeti čas, bližnjic ni.

  • Postopno dodajanje: Sestavine dodajajte postopoma glede na čas kuhanja posameznih živil – najprej čebula, nato meso, sledijo suhe začimbe, nato tekočina, sledi zelenjava in na koncu sveže začimbe.

  • Pogosto, a nežno mešanje: Da se jed ne prime dna, jo občasno previdno premešajte z leseno kuhalnico.

  • Kuhajte počasi: Naj se jed kuha počasi, na nizkem ognju, da se okusi prepletejo in sestavine zmehčajo do popolnosti. Če imate kotliček na verigi, ga lahko dvignete višje nad ogenj oziroma žerjavico, ko jed vre, in ga spustite bližje, če želite hitrejše segrevanje.

  • Pustite, da jed počiva: Po koncu kuhanja jed pustite nekaj časa počivati v kotličku – okus bo še polnejši.

    BOSANSKI LONEC
    Dober tek
    Bosanski lonec je poln zelenjave in odličen za pripravo nad žerjavico

Recepti iz kotlička

ribji paprikaš
Dober tek
Tudi ribji paprikaš ali fiš" je odličen za kuhanje v kotličku.

5 pravil za nadzor ognja in kotlička:

1. Žerjavica je vaš najboljši prijatelj.
Kuhajte nad žerjavico, ne nad živim ognjem – tako boste imeli enakomerno toploto. Če kuhate nad ognjem, naj se plamen ne dotika kotlička.

2. Ogenj hranite živ z majhnimi drvmi.


Dodajajte manjše količine lesa sproti, da ogenj ostane miren in nadzorovan oziroma da imate ves čas na voljo dovolj žerjavice.

3. Višino kotlička prilagajajte ognju.
Ko jed vre, dvignite kotliček višje; če želimo več toplote, ga spustite bližje.

4. Premikajte kotliček nežno.
Če je treba, ga raje dvignite in prestavite nad manjšo žerjavico ali na rob ognja.

5. Opazujte plamen in poslušajte.
Če jed prehitro vre ali šumi kot pri cvrtju, je ogenj premočan – ukrepajte takoj!

sun-bright

Trenutno

13 °C

Jasno

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

četrtek, 1. 5

Delno oblačno

9 / 23 °C cloud-sun

petek, 2. 5

Jasno

10 / 25 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.