Kaj boste skuhali danes?
Bosanski lonec
Bosanski lonec
Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov
Postopek
Meso narežemo na srednje velike kose. Krompirje razpolovimo, čebulo narežemo na krhlje, stročji fižol prepolovimo, korenje narežemo na debele kolobarje, peteršilj in zeleno sesekljamo. Česen pustimo neolupljen. Paradižnik narežemo na rezine.
V kotliček naložimo plast zelenjave, nanjo plast mesa in oboje posolimo. Dodamo nekaj nageljnovih žbic, neolupljenih strokov česna in poprovih zrn ter posujemo s peteršiljem in zeleno. Nadaljujemo z zlaganjem, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zalijemo z vodo, na vrh pa razporedimo paradižnik.
Kotliček pokrijemo in dobro zatesnimo z močno aluminijasto folijo ter na majhnem ognju dušimo 4 do 5 ur.
Nasvet
V bosanski lonec lahko dodamo različno zelenjavo: zelje, ohrovt, papriko, bučke … Zelenjavo vedno narežemo na velike kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Kotleti palamide na žaru
Solata s testeninskim rižem in mocarelo
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.