
Bosanski lonec
Bosanski lonec

Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov

Kaj bo danes za kosilo? Tole odlično jed smo izbrali za vas
Dovolite nam, da vam tu in tam pomagamo razrešiti večno dilemo – kaj bo za kosilo. Izbrali smo odlično kosilo s piščancem, pripravljeno v manj kot 45 minutah.

Kremšnitina sestrična? Spoznajte mille-feuille ali tisočlistno rezino
So Francozi nesporni prvaki v slaščičarstvu? Ko se mille-feuille ali tisočlistna rezina v ustih zdrobi v tisoče maslenih konfetov, se nam že zdi tako.

Popolna slaščičarska krema
Slaščičarska krema (francosko crème patissière) je ena od osnov, brez katerih pri pripravi kremnih slaščic ne gre (če seveda ne iščemo bližnjic s kupljenimi kremami).
Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov
Postopek
Meso narežemo na srednje velike kose. Krompirje razpolovimo, čebulo narežemo na krhlje, stročji fižol prepolovimo, korenje narežemo na debele kolobarje, peteršilj in zeleno sesekljamo. Česen pustimo neolupljen. Paradižnik narežemo na rezine.

V kotliček naložimo plast zelenjave, nanjo plast mesa in oboje posolimo. Dodamo nekaj nageljnovih žbic, neolupljenih strokov česna in poprovih zrn ter posujemo s peteršiljem in zeleno. Nadaljujemo z zlaganjem, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zalijemo z vodo, na vrh pa razporedimo paradižnik.

Kotliček pokrijemo in dobro zatesnimo z močno aluminijasto folijo ter na majhnem ognju dušimo 4 do 5 ur.

Nasvet
V bosanski lonec lahko dodamo različno zelenjavo: zelje, ohrovt, papriko, bučke … Zelenjavo vedno narežemo na velike kose.