Kaj boste skuhali danes?
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Srbski fižol – pasulj
Fižolova enolončnica
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 400 g belega fižola
- 400 g bele čebule
- 400 g prekajenih rebrc
- 8 strokov česna
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
- 1 poravnana žlica moke
Postopek
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, splaknemo z vročo vodo, nato pa še enkrat odcedimo. V loncu zavremo 2,5 l vode, dodamo odcejen fižol, nasekljano čebulo, nasekljan česen, lovor in poprova zrna ter feferon, če želimo. Kuhamo 30 minut in nato dodamo rebrca. Kuhamo še približno 50 minut (če fižol še ni kuhan, tudi dlje).
Dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in v malo hladne vode zmešano moko. Solimo in kuhamo še 5 do 7 minut. Solimo vedno na koncu, sicer bi se fižol težje skuhal.
Nasvet
Pomembno je, da je fižol čim bolj svež, torej od prejšnjega leta in ne starejši, sicer se čas kuhanja lahko precej podaljša.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevan kruh z omako za pico
Svilnati tofu s prelivom
Pravilno pripravljen tofu je lahko presenetljivo okusen. Poskusite!
Škampov tatar z limeto in timijanom
Škampov tatar je lahkoten in svež - popoln za posebne priložnosti