
Kaj boste skuhali danes?
Škampi na buzaro "na belo"
Škampi na buzaro "na belo"

Sestavine
- 1 kg škampov
- 1 dl oljčnega olja
- 3 dl belega vina
- 4 stroki česna
- šopek peteršilja
- 1 žlica krušnih drobtin
- sol
- poper

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 1 kg škampov
- 1 dl oljčnega olja
- 3 dl belega vina
- 4 stroki česna
- šopek peteršilja
- 1 žlica krušnih drobtin
- sol
- poper
Postopek
Škampe operemo pod tekočo vodo, pustimo, da se odcedijo, in jih po trebušni strani lupine prerežemo, da jih kuhane laže olupimo.
V široki kozici segrejemo oljčno olje in dodamo škampe. Malo jih popečemo, potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem ter vse skupaj rahlo prepražimo. Zalijemo z vinom, dodamo drobtine, kozico pretresemo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 10 do 15 minut.
Če je omaka pregosta, prilijemo malo vode ali vina, če je preredka, pa jo zgostimo s še malo drobtinami. Solimo in popramo po okusu. Postrežemo z belim kruhom.
Nasvet
Če pripravljamo večjo količino škampov, jih popečemo v več izmenah in vmes po potrebi dodamo še malo olja. Ko pečemo zadnjo izmeno, dodamo česen in peteršilj, prepražimo, da česen zadiši, vse škampe vrnemo v kozico in nadaljujemo s pripravo buzare. Če želimo pripraviti rdečo buzaro, dodamo 150 g olupljenega nasekljanega paradižnika, preden škampe zalijemo z vinom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bruskete z oljčnim oljem in paradižnikom
Preprosta in lahek obrok za dni, ko je paradižnik najboljši