
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako

Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelišča grobo nasekljamo in jih s 4 žlicami soli dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Dodamo še drobno narezano pomarančno in limonovo lupino, rahlo strta zrna rdečega popra in vse zmešamo s preostalo soljo.
Polovico aromatizirane soli razporedimo v pekač, po soli razporedimo škampe in jih pokrijemo s preostalo soljo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 do 12 minut.
Medtem pripravimo omako. Sok ene limone zmešamo z medom, ščepcem soli, hariso in 5 do 6 žlicami oljčnega olja. Pečene škampe takoj vzamemo iz soli, da prekinemo pečenje in da se ne izsušijo. Z njih dobro odstranimo sol in postrežemo s pikantno medeno omako.