
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.

Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu
Postopek
V večji kozici segrejemo oljčno olje. V posodo iztisnemo vsebino glav škampov, nato dodamo tudi iztisnjene škampove glave in oklepe ter dobro popražimo.

Ko zadišijo, dodamo led in kozico odstavimo s kuhališča. Počakamo, da se led stopi – s tem se zadrži večina okusa iz škampovih glav in oklepov. Pomembno je, da čim manj mešamo.

Ko se led povsem stopi, pristavimo kozico na nizek ogenj in prilijemo vino. Postopoma zvišujemo temperaturo do vrenja. Ko alkohol v vinu povre, dodamo paradižnikovo osnovo in na majhnem ognju kuhamo še 1 uro.

Po uri kuhanja osnovo precedimo skozi grobo sito, jo ponovno zlijemo v kozico in kuhamo na zmernem ognju, da se tekočina zreducira v lepo gosto škampovo osnovo.

Nasvet
Paradižnikovo osnovo pripravimo tako, da popraženi čebuli dodamo olupljen paradižnik, dolgo kuhamo in nato pretlačimo. Osnove ne začinimo, zato da ohrani čisti okus paradižnika – začinimo raje jed, ki ji osnovo dodajamo. Izberemo sočen, dišeč, zrel sezonski paradižnik iz bližnje okolice. Tak ima največ okusa! (Osnovo lahko sicer v tej jedi nadomestimo tudi s pasiranim paradižnikom.)