Kaj boste skuhali danes?
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.
Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 kg škampovih glav in oklepov
- 3 dl belega vina
- 5 dl paradižnikove osnove
- 1 dl oljčnega olja
- večja posoda ledu
Postopek
V večji kozici segrejemo oljčno olje. V posodo iztisnemo vsebino glav škampov, nato dodamo tudi iztisnjene škampove glave in oklepe ter dobro popražimo.
Ko zadišijo, dodamo led in kozico odstavimo s kuhališča. Počakamo, da se led stopi – s tem se zadrži večina okusa iz škampovih glav in oklepov. Pomembno je, da čim manj mešamo.
Ko se led povsem stopi, pristavimo kozico na nizek ogenj in prilijemo vino. Postopoma zvišujemo temperaturo do vrenja. Ko alkohol v vinu povre, dodamo paradižnikovo osnovo in na majhnem ognju kuhamo še 1 uro.
Po uri kuhanja osnovo precedimo skozi grobo sito, jo ponovno zlijemo v kozico in kuhamo na zmernem ognju, da se tekočina zreducira v lepo gosto škampovo osnovo.
Nasvet
Paradižnikovo osnovo pripravimo tako, da popraženi čebuli dodamo olupljen paradižnik, dolgo kuhamo in nato pretlačimo. Osnove ne začinimo, zato da ohrani čisti okus paradižnika – začinimo raje jed, ki ji osnovo dodajamo. Izberemo sočen, dišeč, zrel sezonski paradižnik iz bližnje okolice. Tak ima največ okusa! (Osnovo lahko sicer v tej jedi nadomestimo tudi s pasiranim paradižnikom.)