
Česnova majoneza (aïoli) z žafranom
Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom
Česnova majoneza (aïoli) z žafranom
Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom

Sestavine
- ščep žafranovih nitk
- 2 rumenjaka
- 1 manjši strok česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- sok 1⁄2 limone
- ščep soli
- 2 dl oljčnega olja
- črni poper

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- ščep žafranovih nitk
- 2 rumenjaka
- 1 manjši strok česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- sok 1⁄2 limone
- ščep soli
- 2 dl oljčnega olja
- črni poper
Postopek
Nitke žafrana damo v skledico in jih prelijemo z 1 žlico vrele vode. Pustimo jih namakati 10 minut, da se voda ohladi in zlato obarva.
Medtem damo v visoko posodo rumenjaka, česen, gorčico, limonov sok in sol ter vse gladko zmešamo s paličnim mešalnikom (lahko uporabimo tudi multipraktik). Počasi, v majhnih curkih, prilivamo oljčno olje in ves čas mešamo, da dobimo gladko in sijočo majonezo. Začinimo jo s črnim poprom, nato vmešamo še žafranovo vodo, da majonezo razredčimo in da dobi zlat odtenek. Na dotik jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo do uporabe shranimo v hladilnik. Če se v hladilniku preveč strdi, pred postrežbo dodamo še kanček limonovega soka.