
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 20 g svežega kvasa
- 2,5 dl mlačne vode
- 3 žlice mleka
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 60 g zmehčanega masla
- 2 jajci
- 1 žlička soli
- moka za delovno površino
- jajce za premaz
- sezamova semena za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 20 g svežega kvasa
- 2,5 dl mlačne vode
- 3 žlice mleka
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 60 g zmehčanega masla
- 2 jajci
- 1 žlička soli
- moka za delovno površino
- jajce za premaz
- sezamova semena za posip
Postopek
V skledi zmešamo vodo, mleko, sladkor in kvas. Premešamo, da se kvas raztopi, in pustimo 5 minut, da začne kvas delovati in se začne peniti.

V mešalno skledo vsujemo moko, dodamo sol in še maslo, ki ga s prsti vmešamo med moko.

Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo s kvasom in ubijemo jajci.

Sestavine zmešamo v lepljivo testo, ki je zelo mehko in vlažno, a brez skrbi, kasneje se bo s stepanjem in gnetenjem učvrstilo. Testo v skledi stepamo s kuhalnico 5 minut.

Testo stresemo na dobro pomokano delovno površino in ga potresemo z malo moke. Nežno ga obdelujemo z rokami približno 5 minut, tako da ga valjamo in raztegujemo sem in tja po delovni površini. Pomagamo si lahko tudi z lopatko. Testo bo v tej fazi še vedno lepljivo, vendar naj nas nikar ne zanese, da bi dodajali preveč moke.

Testo je pripravljeno, ko je mehko in prožno, kar pomeni, da je se je gluten sprostil in razporedil po testu. Položimo ga v naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 do 3 ure, da podvoji volumen.

Ko je testo zadosti vzhajalo, ga s pestjo pritisnemo, da odstranimo zrak, in
ga še 2 minuti gnetemo. Testo bi moralo biti precej manj lepljivo, vendar, če je treba, dodamo še malo moke.

Testo razdelimo na 12 delov, ki jih oblikujemo v krogle in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ohlapno jih pokrijemo z naoljeno prozorno folijo in pustimo, da ponovno vzhajajo in podvojijo volumen (30 minut do 1 ure). Pečico segrejemo na 180° C in na dno postavimo manjši plitev pekač.

Testene kroglice odkrijemo, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sezamom. V manjši pekač na dnu pečice vlijemo skodelico vode, da ustvarimo paro, in bombice pečemo 20 minut ali toliko časa, da dobijo lepo zlato barvo, nato jih pustimo, da se na rešetki ohladijo.