© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bombice za burgerje

Domačim bombicam za burgerje pač ni para!

Bombice za burgerje

Domačim bombicam za burgerje pač ni para!

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12 bombic
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
bombice za burgerje

Sestavine

testo

  • 500 g moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 60 g zmehčanega masla
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • sezamova semena za posip
krvavica s kislo repo

Tako krvavice ne bodo počile

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Sestavine

testo

  • 500 g moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 60 g zmehčanega masla
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • sezamova semena za posip

Postopek

1

V skledi zmešamo vodo, mleko, sladkor in kvas. Premešamo, da se kvas raztopi, in pustimo 5 minut, da začne kvas delovati in se začne peniti.

bombice 1
2

V mešalno skledo vsujemo moko, dodamo sol in še maslo, ki ga s prsti vmešamo med moko.

bombice 2
3

Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo s kvasom in ubijemo jajci.

bombice 3
4

Sestavine zmešamo v lepljivo testo, ki je zelo mehko in vlažno, a brez skrbi, kasneje se bo s stepanjem in gnetenjem učvrstilo. Testo v skledi stepamo s kuhalnico 5 minut.

bombice 4
5

Testo stresemo na dobro pomokano delovno površino in ga potresemo z malo moke. Nežno ga obdelujemo z rokami približno 5 minut, tako da ga valjamo in raztegujemo sem in tja po delovni površini. Pomagamo si lahko tudi z lopatko. Testo bo v tej fazi še vedno lepljivo, vendar naj nas nikar ne zanese, da bi dodajali preveč moke.

bombice 5
6

Testo je pripravljeno, ko je mehko in prožno, kar pomeni, da je se je gluten sprostil in razporedil po testu. Položimo ga v naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 do 3 ure, da podvoji volumen.

bombice 6
7

Ko je testo zadosti vzhajalo, ga s pestjo pritisnemo, da odstranimo zrak, in
ga še 2 minuti gnetemo. Testo bi moralo biti precej manj lepljivo, vendar, če je treba, dodamo še malo moke.

bombice 7
8

Testo razdelimo na 12 delov, ki jih oblikujemo v krogle in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ohlapno jih pokrijemo z naoljeno prozorno folijo in pustimo, da ponovno vzhajajo in podvojijo volumen (30 minut do 1 ure). Pečico segrejemo na 180° C in na dno postavimo manjši plitev pekač.

bombice 8
9

Testene kroglice odkrijemo, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sezamom. V manjši pekač na dnu pečice vlijemo skodelico vode, da ustvarimo paro, in bombice pečemo 20 minut ali toliko časa, da dobijo lepo zlato barvo, nato jih pustimo, da se na rešetki ohladijo.

Priljubljeni recepti

Brodet

Enostavno

Škotska jajca s šparglji in majonezno pomako

Pripravo škotskih jajc si lahko olajšate tako, da uporabite preostanek pirhov

1 h
Enostavno

Juha s špinačo, lečo in karijem

Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.

1 h
Enostavno

Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo

Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.