Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- sol
- poper
- 3,5 dl rdečega vina
- 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
- 1 dl portovca
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- sol
- poper
- 3,5 dl rdečega vina
- 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
- 1 dl portovca
Postopek
Čebulo in česen narežemo na tanke rezinice. V ponvi z debelim dnom na visoki temperaturi segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in česen ter vse dobro premešamo. Potresemo s sladkorjem, timijanom in čilijem ter solimo in popramo. Premešamo in nato zmanjšamo temperaturo. Čebulo počasi dušimo nepokrito 40 do 50 minut in občasno premešamo. Vsi sokovi morajo izpareti, čebula pa postati zelo mehka in lepljiva ter dišati po karameliziranem sladkorju.
Prilijemo vino, kis in portovec ter nepokrito dušimo na visoki temperaturi 25 do 30 minut; vmes občasno premešamo. Dušimo, dokler čebula ne dobi lepe mahagonijeve barve, tekočina pa se zmanjša za približno dve tretjini. Preizkusimo tako, da po dnu kozice potegnemo s kuhalnico; če za njo ostane čista sled, ki se nato hitro zapolni s sirupastim sokom, je marmelada kuhana. Pustimo, da se ohladi v kozici, nato jo zapremo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 mesece.
Nasvet
Čebulno marmelado lahko pripravimo tudi za veganske jedce. Maslo izpustimo in uporabimo več oljčnega olja, pri izbiri vina pa pazimo, da je vegansko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kumarična solata z grahom
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!