© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čebulna marmelada

Čebulna marmelada

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 kozarčka za 400 g
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI2204817@Cheese_Board_Melt_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlički svežih timijanovih lističev
  • ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
  • sol
  • poper
  • 3,5 dl rdečega vina
  • 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
  • 1 dl portovca
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlički svežih timijanovih lističev
  • ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
  • sol
  • poper
  • 3,5 dl rdečega vina
  • 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
  • 1 dl portovca

Postopek

1

Čebulo in česen narežemo na tanke rezinice. V ponvi z debelim dnom na visoki temperaturi segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in česen ter vse dobro premešamo. Potresemo s sladkorjem, timijanom in čilijem ter solimo in popramo. Premešamo in nato zmanjšamo temperaturo. Čebulo počasi dušimo nepokrito 40 do 50 minut in občasno premešamo. Vsi sokovi morajo izpareti, čebula pa postati zelo mehka in lepljiva ter dišati po karameliziranem sladkorju.

2

Prilijemo vino, kis in portovec ter nepokrito dušimo na visoki temperaturi 25 do 30 minut; vmes občasno premešamo. Dušimo, dokler čebula ne dobi lepe mahagonijeve barve, tekočina pa se zmanjša za približno dve tretjini. Preizkusimo tako, da po dnu kozice potegnemo s kuhalnico; če za njo ostane čista sled, ki se nato hitro zapolni s sirupastim sokom, je marmelada kuhana. Pustimo, da se ohladi v kozici, nato jo zapremo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 mesece.

Nasvet

Čebulno marmelado lahko pripravimo tudi za veganske jedce. Maslo izpustimo in uporabimo več oljčnega olja, pri izbiri vina pa pazimo, da je vegansko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.